Farklı yemek tarifi arayanlara yöresel lezzet

Sivas'ın meşhur lezzeti tonus köftesi sofraları süslüyor. Sindirimi kolay olmasından dolayı çok sevilen yöresel lezzet tonus köftesinin püf noktası eti ve baharatının özel olması. İşte farklı yemek tarifi arayanlara tonus köftesi tarifi ve malzemeleri...

AA

Farklı yemek tarifi arayanların imdadına yöresel lezzetler yetişiyor. Bunlardan biri de tadına doyum olmayan Sivas'ın meşhur yemeği tonus köftesi. Peki, tonus köftesi nasıl yapılır?

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde özel hazırlanan "Tonus köfte" genellikle özel misafirler, düğün, bayram gibi günler için hazırlanıyor.

AA'da yer alan habere göre tonus köftesi eti ve baharatı özel olan bir yemek. İmece usulü hazırlanan köfte, sindirimi kolay olmasından dolayı düğünlerde, misafir ağırlamasında ve özelliklede ramazanda baş yemek olarak sofralardaki yerini alıyor.

FARKLI YEMEK TARİFİ ARAYANLARA ÖZEL LEZZET

Altınyayla Kadın Kooperatifi çalışanı Zeynep Yerlikaya, Tonus köftesinin püf noktalarını anlattı.

Damakların tatlandıran lezzetin et ve bulgur kullanılarak hazırlandığını anlatan Yerlikaya, "Çok meşhurdur, düğünlerimizde olmazsa olmaz lezzetlerimizdendir. Yapım aşamasında 1 kilo ete bir kilo bulgur koyarız. Daha sonra baharatlarını sırasıyla koyarız, soğanını doğrarız. Sonra yoğurma aşamasına geçilir." ifadesini kullandı.

YOĞURMA AŞAMASINA DİKKAT

Köftenin yapım aşamasının zor ve zahmetli olduğunu belirten Yerlikaya şunları kaydetti:

"Yoğurma aşamasını yaptıktan sonra ununu koyarız ve yumurtasını kırarız. Biraz daha yoğrulduktan sonra sıkma aşamasına geçilir. Küçük küçük toplar halinde sıktıktan sonra içini çanak halinde açarız. Önceden hazırlamış olduğumuz böbrek yağını makinede çeker, tekrar sıcak suyla yoğurduktan sonra küçük küçük toplar haline getiririz. Onları çanak yaptığımız Tonus köftesinin içine yerleştirdikten sonra kapatırız, suda haşlarız, haşladıktan 5 dakika sonra köftemiz servise hazır hale gelir."