Alanya'nın tescilli gülüklü çorbasına bayılacaksınız! İşte tarifi

Farklı çorba tarifi menüler için araştırılıyor. Peki, Alanya'nın tescilli gülüklü çorba tarifini hiç denediniz mi? Alanya'da düğünlerin, mevlitlerin ve özel gün yemek menülerinin vazgeçilmezi olan gülüklü(hülüklü) çorba tarifi haşlanmış nohut, kıyma ve pirinçten yapılıyor. Tarif defterinize seve seve not alacağınız bu çorbaya bayılacaksınız. İşte sofrada farklı çorba arayanlara mükemmel lezzet...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Farklı çorba tarifi araştıranlar için yöresel çorbalar kurtarıcı oluyor. Çünkü hem tadanların damaklarında unutulmaz iz bırakıyor hem de yöreyi tanıtıyor. Alanya'nın tescilli gülüklü(hülüklü) çorba tarifi özel gün yemeklerinin vazgeçilmezi. Peki, gülüklü çorba nasıl yapılır?

Gülüklü çorba tarifi haşlanmış nohut, kıyma ve pirinçten yapılıyor. İçerisine evde bulunan birçok malzeme ekleniyor. Şifalı besinleri bir araya getiren bu çorba Alanya'da düğünlerde, mevlitlerde ve özel davetlerde mutlaka yapılıyor. İşte tarif defterine mutlaka eklemek isteyeceğiniz Alanya gülüklü çorba tarifi ve malzemeleri...

GÜLÜKLÜ (HÜLÜKLÜ) ÇORBA TARİFİ MALZEMELER

6 su bardağı kemik suyu su

1,5 kg keçi veya dana işkembesi

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı haşlanmış nohut

4 yemek kaşığı domates salçası

4 adet orta boy domates

4 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı kuru nane

2 limon

Gülük (Hülük) Malzemeleri

200 gr kıyma (yağsız, iki defa çekilmiş)

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

İşkembenin temizleme aşamasında kullanılacak malzemeler

2 adet orta boy soğan

2 adet orta boy limon

4 yemek kaşığı tuz

İşkembenin haşlanması sırasında kullanılacak malzemeler

2 adet orta boy domates

2 adet orta boy soğan

GÜLÜKLÜ (HÜLÜKLÜ) ÇORBA TARİFİ

Farklı çorba tarifi denilince bundan sonra aklınıza mutlaka gülüklü çorba gelecek. Çünkü bu lezzeti unutmanız imkânsız.

Çorba için kullanılacak pirinci, tuzlu ılık suda (1 yemek kaşığı tuz) ıslatın. Çorbada kullanılacak olan 1 su bardağı nohutu bir gece önceden ıslatın ve çorbanın yapılacağı gün kullanmak üzere haşlayın.

Kasaptan ilk temizliği yapılmış olarak aldığınız işkembeyi; kabuğunu soyarak büyük parçalara ayırdığınız soğan, dilimlenmiş kabuklu limon ve tuz ile kokusu gidene kadar ovaladıktan sonra (Ovalama işlemi 10 - 15 dk. yeterli olacaktır.) soğan ve limon parçalarını içinden çıkararak bol su ile yıkayın.

Yıkadığınız işkembeler haşlanırken oluşan köpüğü alın. Haşlanmaya devam eden işkembeye bütün olarak kabuğu soyulmuş 2 soğan ve 2 domatesi (Domateslere bıçak yardımı ile + işareti yapılmalıdır) ekleyin. Haşlanan işkembeleri ince ine kıyın.

Gülük (hülük) yapılacak kıymayı karabiber ve tuz ile yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünden biraz büyük olacak parçalar halinde yuvarlayın. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyarak eritiniz; hazırladığınız gülükleri kızartın.

Kızartılan gülüklerin içine rendelenmiş domates ekleyip bir süre kavurun; daha sonra salça ve kırmızıbiber de ekleyerek kavurma işlemine devam edin.

Kavrulan karışıma su ve tuz ekleyin; çorba karışımı kaynayınca üzerine ince ince kıyılan işkembeleri ve haşlanmış nohutları ekleyin. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyu eklediğiniz çorbaya son olarak ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyin. Pirinçler yumuşadıktan sonra çorba kıvamını almış demektir. Tencerenin altını kapatarak nane ekleyin. Gülüklü çorba sofraya gelmeye hazır. Afiyet olsun...

GÜLÜKLÜ ÇORBANIN 3 PÜF NOKTASI

Gülüklü çorba koyu kıvamda ise tercihen bir miktar kemik suyu veya su eklenebilir.

Çorba yapımında pirinçler eklendikten sonra pirinçlerin lapa olmaması için tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.

Kadayıf sandviç tarifi ve malzemeleri neler? Gelinim Mutfakta kadayıf sandviç nasıl yapılır?