Farelerde denendi! İşte kanseri önleyen mucize sebzeler

Bilim insanları kanser tedavisi konusunda hastalara umut verecek keşiflere devam ediyor. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, lahana ve brokoli özellikle bağırsak kanserini iyileştirebiliyor. Peki, kanser koruyucu bitkiler neler? Lahana, brokoli ve brüksel lahanası kanseri önler mi?

Kanseri önleyen sebzeler ve bitkilerle ilgili araştırmalar dünyada ve Türkiye'de devam ediyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre bazı bitkilerdeki bir madde bağırsak kanserini azaltıyor. Kanser tedavisinde çoğu kez beslenme şekli önemsenmiyor. Ancak yapılan araştırmaya göre bazı sebzelerde buluna kimyasallar tam bir kanser savaşçısı. Peki, kanseri önleyen sebzeler ve bitkiler neler? Lahana, brokoli, Brüksel lahanasının kansere karşı şaşırtıcı etkisi...

Haber Türk'te yer alan habere göre, bilim insanları brokoli, lahana gibi bazı sebzelerin bağırsak kanseri riskini azalttığını keşfetti. Bu sebzelerin bağırsaklar için faydalı olabileceği düşünülmese de detaylı bir araştırma aslında yararlı olduklarını ortaya koyuyor.

İNDOL-3 KARBİNOL KİMYASALI VAR

Francis Crick Enstitüsünden bir ekip lahana, brokoli gibi sebzelerin sindirildiğinde anti-kanser maddeleri oluşturduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, turpgillerden olan bu sebzelerin laboratuvarda büyüyen fare ve minyatür bağırsaklara olan etkisinin incelenmesini kapsıyor. Ünlü dergide yayımlanan araştırmada, lahana, brokoli ve brüksel lahanasının bulundurduğu indol-3 karbinol kimyasalının bağırsaklarda yararlı etkiler oluşturduğu ortaya çıkarıldı. Bilim insanları bu araştırmalar sonucunda ise bağırsakların dört-beş gün içinde adeta bir cilt gibi yenilendiğini kaydetti.

BESLENME İLE KANSERDEN KORUNULABİLİR

Yapılan çalışmalar sonucu zarar görmüş hücrelerin onarıldığı, bağırsak emiliminin arttığı ve kolon kanserinin önlendiği görüldü. Laboratuvardaki farelerin kanser riski taşıyan genlerine rağmen kanser olmaları önlenebildi. Bu da beslenmeyle kanserden korunabileceğimizi ve kanseri yenebileceğimizi gösteriyor.

Araştırma sonunda uzmanlar: Farenin vücudunda tümör oluşmuşsa da doğru beslenmeyle kanserli hücre üretimini durdurabilir." dedi.