ABD'de de zihinsel gerilemede beslenmenin etkisini gösteren bir araştırma yapıldı. Fareler üzerinde araştırma yapan bilim adamları yağlı ve şekerli gıdaların hafızaya zarar verdiğini ortaya koydu.
Independent'te yer alan habere göre ABD'deki Marshall Üniversitesi'nden bilim insanlarının yeni araştırması, yağ hücrelerinin bilişsel gerileme ve nörodejenerasyon (beyindeki nöronların işlev kaybı) üzerindeki rolünü gözler önüne serdi.
Hakemli bilimsel dergi iScience'ta yayımlanan ve fareler üzerinde yapılan araştırma, yağ hücrelerinin beyin fonksiyonuna verilen sistemik yanıtı etkilediğini ve hafızayla bilişte bozulmaya neden olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılara göre bulgular Batı diyetinin klinik nörodejenerasyon ve bunamaya katkıda bulunabileceğini düşündürüyor.
Makalenin yazarları, söz konusu döngünün beslenme düzeniyle, özellikle de Batı tipi beslenmeyle uyarıldığını tespit etti. Batı tipi beslenme bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı, lifli gıdalar açısından fakir, kızartılmış gıdalar yönünden zengin bir beslenme şekli olarak biliniyor.
HAFIZAYI ETKİLİYOR
Araştırmacılar, Na, K-ATPaz enzimine ters etki yapmak (tıp dilinde bu enzimi antagonize etmek) için yağ hücrelerinin hedefleyerek beyindeki durumu iyileştirebileceklerini tespit etti.
Marshall Üniversitesi'nden tıp profesörü ve araştırmanın yazarlarından Joseph I. Shapiro şöyle konuştu:
"Adipositlerde Na, K-ATPaz sinyalinin beynin belirli bölgelerinde, özellikle de hafıza ve bilişsel işlev için kritik olan hipokampustaki değişiklikleri etkilemede merkezi bir rol oynadığını göstermeyi amaçladık."
Genetiğiyle oynanmış fare modelinde bu enzimin sinyalinin durdurulması için NaKtide adı verilen bir aminoasit kullanıldı. Genetik düzenleme NaKtide peptidinin yağ hücrelerinde serbest bırakılmasını sağlıyordu.
Araştırmacılar bunu yaparak, beynin hafıza ve bilişsel işlevlerle ilişkili kısmı olan hipokampusun fonksiyonlarını iyileştirebildiklerini tespit etti. Bu bulguların insanlarda doğrulanıp doğrulanamayacağını ise ileri araştırmalar ortaya koyacak.