Ezo Gelin kadınlara ilham oldu, atölye ile hayatları değişti

Gaziantep'te Ezo Gelin'den ilham alan kadınlar hem kurdukları atölye ile istihdam sağlıyor hem de yaptıkları lezzetleri satışa sunarak para kazanıyor. Atölyede tarhana, kuru dolma, biber, gözleme, salça, nar ekşisi üreten kadın girişimciler, Ezo Gelin bebeği de tasarlayarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sena Parlar

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesindeki kadın girişimciler Ezo Gelin'in ilham veren hikâyesiyle kurdukları atölyede aile bütçesine katkı sağlıyor. Hem ev hanımı hem iş kadını olmanın hayal olmadığını belirten kadınlar, el emeği göz nuru ürünlerinden para kazanıyor.

Aksam.com.tr'den Sena Parlar'a açıklamalarda bulunan kadınlar, atölye ile hayatlarının değiştiğini ve özgüvenlerinin geliştiğini söyledi.

"HEM YUVAMIZ HEM EKMEK KAPIMIZ"

Ezo Gelin'den ilham alan kadınlar, Oğuzeli Hanımelleri Atölyesi'nde tarhana, kuru dolma, biber, gözleme, salça, nar ekşisi üretiyor ve Ezo gelin bebeği yaparak para kazanıyor.

Atölye çalışan 60 yaşındaki Safiye Kılıç, kendini şöyle ifade ediyor: "Atölye hem yuvamız hem ekmek kapımız. Kendime güvenim geldi çalıştıkça. Kadınlar ayakları üzerinde durmalı. Çalışan demir pas tutmaz."

EZOGELİN ÇORBASININ HİKÂYESİ

Sofraların olmazsa olmazı Ezogelin çorbasının hikâyesi de lezzeti kadar dikkat çekiyor. Ezogelin çorbasının hikayesi Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde bir gelin olan Ezo'ya dayanıyor. Çorbalara, şiirlere, türkülere konuk olan Ezo gelinin hikâyesi gerçek bir hayat hikâyesi...

MALHITADAN EZOGELİNE

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesi Uruş köyünde dünyaya gelmiş. Güzelliğiyle dillere destan olan Ezo'yu çok kişi eş olarak istese de o gönlünü elinde sazı dilinde türküsü olan Şiddo Hanifi'ye kaptırıyor. Bu evlilik törenin gereği berdel oluyor. Yani Ezo'nın abisi ve Şiddo'nun halası da birbirleriyle evleniyor. Ezo eşiyle mutlu bir evlilik sürerken kuyu başında Şiddo'yu eski nişanlısıyla görüyor. Köy yerinde dedikodular dolaşıyor. Tüm bu dedikodulara dayanamayan Ezo, ailesinin yanına gidiyor. Şiddo elinde sazıyla Ezo'ya olan aşkını haykırsa da Ezo, geri dönmek istemiyor.

Evlilikleri sona eriyor. Tabii bununla beraber berdel olan Şiddo'nun halası ve Ezo'nun abisinin evliliği de sona eriyor. Kervanlar Ezo'nun güzelliğini görmek için yollarını değiştiriyor.

Ezo ise misafirlerine ekşili mercimek, yöresel adıyla malhıta çorbası ikram ediyor. Kervanlar Ezo'nun çorbasını o kadar beğeniyorlar ki gittikleri yerlerde ekşili mercimek çorbası yapmaya çalışıyor. Zamanla bu çorbanın adı Ezogelin çorbası olarak değişiyor.