AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Evliya Çelebi denilince akla ilk seyahatleri gelir. Her seyahatten birçok notla dönen Çelebi, denediği yiyecekleri de not almış. Evliya Çelebi'nin bu alışkanlığı günümüzde yemek kültürünün değerlendirilmesine de vesile oluyor. Peki, Evliya Çelebi Seyahatname 'sinde hangi besinlerden söz ediyor? Turp, tere, ıspanak, acur, mühliye(muluhuyye), bamya ve kurkas Evliya Çelebi'nin eserinde bahsettiği besinler arasında yer alıyor.
EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYAHATNAME'SİNDE YER ALAN 3 YEŞİLLİK
1. ISPANAK
Beynin gelişimi için önemlidir
Kilo vermeyi kolaylaştırır
Haftada bir kez tüketilen ıspanak gözlere faydalıdır
Kemikleri güçlendirir
Tansiyonu dengeler
Mideyi korur
Kalp krizini önler
Kansızlıktan korur
Akneli cildi yeniler
Haftada iki kez ıspanak tüketimi saçı besler, ıspanak demir deposudur
BAMYA
Bronşite faydalıdır
Kolon kanseri riskini azaltır
Mideyi korur
Kabızlık sorununa iyi gelir
Diyet için uygun bir besindir
Göz için faydalıdır
Kireçlenme gibi sorunlara iyi gelir
TERE
C vitamini yoğun olduğundan soğuk algınlığına iyi gelir
Kemikleri geliştirir
Göz sağlığına iyi gelir
Migrene şifadır
Astıma faydalıdır
Gereğinden fazla tüketimi diyabet hastaları için risklidir. Bu nedenle mutlaka doktora danışarak tüketilmelidir