Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde adı geçen 3 şifa

Evliya Çelebi'nin her seyahatten sonra yemek kültürü ve beslenmeyle ilgili notlar aldığı birçok kaynakta yazıyor. Peki, Evliya Çelebi yediği, içtiği, adını duyduğu ya da faydasını gördüğü hangi besinleri not aldı? Evliya Çelebi'nin Seyahatname 'sinde yer alan 3 yeşilliğin faydalarını bir araya getirdik.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Evliya Çelebi denilince akla ilk seyahatleri gelir. Her seyahatten birçok notla dönen Çelebi, denediği yiyecekleri de not almış. Evliya Çelebi'nin bu alışkanlığı günümüzde yemek kültürünün değerlendirilmesine de vesile oluyor. Peki, Evliya Çelebi Seyahatname 'sinde hangi besinlerden söz ediyor? Turp, tere, ıspanak, acur, mühliye(muluhuyye), bamya ve kurkas Evliya Çelebi'nin eserinde bahsettiği besinler arasında yer alıyor.

EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYAHATNAME'SİNDE YER ALAN 3 YEŞİLLİK

1. ISPANAK

Beynin gelişimi için önemlidir

Kilo vermeyi kolaylaştırır

Haftada bir kez tüketilen ıspanak gözlere faydalıdır

Kemikleri güçlendirir

Tansiyonu dengeler

Mideyi korur

Kalp krizini önler

Kansızlıktan korur

Akneli cildi yeniler

Haftada iki kez ıspanak tüketimi saçı besler, ıspanak demir deposudur

BAMYA

Bronşite faydalıdır

Kolon kanseri riskini azaltır

Mideyi korur

Kabızlık sorununa iyi gelir

Diyet için uygun bir besindir

Göz için faydalıdır

Kireçlenme gibi sorunlara iyi gelir

TERE

C vitamini yoğun olduğundan soğuk algınlığına iyi gelir

Kemikleri geliştirir

Göz sağlığına iyi gelir

Migrene şifadır

Astıma faydalıdır

Gereğinden fazla tüketimi diyabet hastaları için risklidir. Bu nedenle mutlaka doktora danışarak tüketilmelidir