Evden çalışma düzeni nasıl olmalı? Bilgisayar evde nasıl kullanılmalı?

Koronavirüs nedeniyle dünyada birçok kurum tedbir amaçlı evde çalışma sürecini başlattı. Bu durumun ardından evden çalışma sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Vatandaşlar evden çalışma düzeninin nasıl olacağını merak ediyor. Evden çalışma konusunda sağlık sorunlarının olmaması için önlemleri haberimizde bulabilirsiniz. İşte detaylar...

Evden çalışma düzeni merak ediliyor. Dünyada çok yaygın olan evden çalışma düzeni artık koronavirüs nedeniyle şirketler için önlem hâline geldi. Peki, evde bilgisayar başında çalışanlar nelere dikkat etmeli? Evden çalışma düzeni nasıl olmalı?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya değerlendirmelerde bulunan Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Nebahat Bulut, evde çalışırken uzun süreli hareketsiz pozisyonun önemli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Ortalama 2-6 saat süre ile bilgisayar ekranı karşısında bir süre geçirildiğini söyleyen Bulut, şu şekilde konuştu:

"ÖNLEM ALINMAZSA SİNİR HASARLARI OLUŞABİLİR"

Dizüstü bilgisayar alırken en çok gözden kaçan noktalardan birinin ağırlığı olduğunu anlatan Prof. Dr. Bulut, sadece kendi ağırlığının değil, beraberinde taşınacak güç kaynağı, flash bellek, aksesuarlar vs. gibi yardımcı parçalar da hesaba katılarak taşınacak gerçek ağırlığın belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Nasıl çalışılması gerektiği konularında bilgi veren Bulut evden çalışma konusunda sağlık sorunlarının olmaması için önlemleri şu şekilde anlattı:

Uzun çalışma dönemlerinde birkaç saat aralıklarla masadan kalkıp gezinmek veya balkona çıkmak yararlı olacaktır.

Küçük dinlenme molaları fark edilmeyen kas gerilmesini rahatlatacak, konsantrasyonu tazeleyecek ve kan dolaşımını canlandıracaktır.

İmkân varsa küçük egzersiz hareketleri ör: boynun sağa sola döndürülmesi, omuzlarla daireler çizilmesi beşli setler hâlinde yapılabilir.

Bazen yeterli önlem alınmasına rağmen özellikle baş boyun kısmında bazı kas ve sinir hasarları oluşabilir. Böyle bir durumda boyundan enseye hatta başa kadar yükselen ağrılar, omuzlarda gerilme hissi, dirsek veya el bileğinde yanma- acıma, parmak uçlarında uyuşmalar olabilir. Bu şikâyetler oluştuğunda doktorunuza başvurmanız en sağlıklı seçenek olacaktır. Yapılacak muayene sorununuzun basit bir spazmdan mı yoksa ciddi bir eklem-sinir probleminden mi kaynaklandığını ortaya çıkaracaktır.

Hayatın diğer dönemlerinde olduğu gibi masabaşı çalışmaları esnasında da sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Dokuların ve eklemlerin beslenmesini optimumda tutmak üzere günde 30 ml/kg kaliteli temiz su içmek gereklidir. Ayrıca vitamin mineral desteği sağlamak üzere koyu yeşil yapraklı sebzeler ve günde en az 1 porsiyon meyve tüketimi vücut sağlığı için alınması gereken önlemlerdendir.