Evdeki aşırı titizlik çocuklarda obsesif davranışlara neden olabilir

Pandemi sürecinde yetişkinlerdeki temizlik kaygısı çocukları da etkiledi. Özellikle yüz yüze eğitime başlayacak çocukların ailelerini uyaran uzmanlar, ''Özellikle hijyen açısından sürekli ellerinin yıkanması gibi gösterilen aşırı titiz yaklaşımlar çocuklarda obsesif davranışların ortaya çıkmasında önemli bir faktör.'' dedi. İşte yapılması gerekenler...

Koronavirüs salgını 7'den 70'e herkesi psikolojik olarak etkiledi. Bu noktada çocukta obsesif davranışlara karşı aileleri uyaran uzmanlar, aşırı temizlik kaygısıyla ilgili yapılması gerekenleri anlattı.

Uzmanlar, kademeli olarak yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerin, Kovid-19 salgını sürecinin olumsuz atmosferinden çıkması için ailelere sağlıklı iletişim kurma ve sosyalleşme tavsiyesinde bulundu.

İLETİŞİM KURMAK ÖNEMLİ

Özellikle sağlık gibi mesleki alanlarda çalışan ebeveynlerin, eve gelememesi nedeniyle çocuklarını görememe gibi sorunlarının ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Tuncay Ayas, ailelerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurması, özellikle bu süreçte duygusal anlamda desteklenmesi açısından gösterecekleri tutum ve davranışların önemli olduğunu ifade etti.

AŞIRI KAYGIYA DİKKAT

Prof. Dr. Ayas, sürecin olumsuz etkilerinden birinin de çocukların korku ve kaygılarının artması olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle hijyen açısından sürekli ellerinin yıkanması gibi gösterilen aşırı titiz yaklaşımlar çocuklarda obsesif davranışların ortaya çıkmasında önemli bir faktör. Ailelerin, okullardaki maske, mesafe ve hijyen kuralları konusunda çok aşırı şekilde uyarılarda bulunması ciddi manada çocukların kaygılarının artması, okula gitme korkularının oluşmasına önemli derecede etki edebilir. Yine okullardan belli bir dönem uzak kalan öğrencilerin uyumla ilgili sıkıntıları ortaya çıkabilir. Özellikle okula yeni başlayanlarda daha fazla görülebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını desteklemesi ve uyum noktasında onlara yardımcı olması gerekir."