Ekler yumuşacık kıvamlı bir tatlı. Araya giren krema ise naif bir lezzet katar. Peki en lezzetli ekler nasıl yapılır?
PASTANE USULÜ EKLER TARİFİ
200 ml su
115 gram tereyağı
10 gram toz şeker
2 tutam tuz
150 gram un
4 adet yumurta
İç Kreması için:
500 ml süt
70 gram toz şeker
2 adet yumurta sarısı
35 gram un
35 gram nişasta
30 gram tereyağı
5 ml vanilya özütü
Çikolata Sosu için:
100 gram bitter çikolata
50 ml krema, %35 yağlı
Nasıl Yapılır?
Ekler/Şu Hamuru için
Bir tencereye su, tereyağı, toz şeker ve tuzu koyup ocakta eritin.
Su kaynadıktan sonra altını kısarak elenmiş unu ekleyin ve tahta kaşık ile hamur haline gelene kadar karıştırın, ardından ocaktan alıp başka bir kaba aktarın ve soğumaya bırakın.
Bu esnada fırını 180°C ısıtın.
Fırın tepsinize yağlı kağıt serin.
Hamur ılındıktan sonra bir karıştırma kabına alın.
Karıştırma esnasında üzerine yumurtaları teker teker ekleyin ve hamura iyice yedirin.
Sıkma torbasına yıldız veya yuvarlak duy takıp hamuru doldurun.
Parmak uzunluğunda hamurlar sıkın.
Fırına verip, üzeri güzelce kızarıncaya kadar (yaklaşık 22-25 dakika) pişirin.
Fırından çıktığında, 2 tanesini birbirine vurduğunuzda ses çıkması gerekir.
İç Kreması için: Sütü bir sos tenceresine alıp hafifçe ısıtın.
Vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeleri içine ekleyip karıştırın.
Kaynadığında ocaktan alın ve vanilya özütüyle tereyağını ekleyerek karıştırın ve eritin.
Çukur bir tabağa alarak üzerini streçleyip soğumaya bırakın. Tamamen soğuduğunda yıldız duy takılı sıkma torbasına alın.
Çikolata Sosu için: Bitter çikolata ve kremayı bir kaseye alıp benmaride eritip, oda ısısına getirin.
Servisi için: Oda ısısına gelen ekler hamurlarını enlemesine kesin.
Arasına kremayı sıkıp, hamurun üst parçasını da çikolataya batırıp fazlasını akıtın ve kremanın üzerini kapatın.
Üzerine portakal kurusu eleyerek servis edebilirsiniz.