Evde meyve ve sebze yetiştirmenin 5 kuralı

Pandemi nedeniyle artık herkes evinde bitki, meyve ya da sebze yetiştirmeye başladı. Evde bitki yetiştirenler için bahar ayları oldukça önemli. Evde bitki yetiştirmeyi düşünenler için en önemli adımları bir araya getirdik.

DHA

Evde bitki yetiştirmek hem zevkli hem de insana terapi gibi geliyor. Özellikle pandemide sıkılanlar kendini doğayla bütünleşmeye adadı. Eğer "Bende evde bitki yetiştirmek istiyorum, ama nereden başlayacağımı bilemiyorum" diye söyleniyorsanız bu haberimiz tam size göre. İşte adım adım evde meyve, sebze ekmenin ve bitki yetiştirmenin kuralları...

DHA'ya açıklamalarda bulunan Tarım Danışmanı Harun Karakuş, evde bitki yetiştirmenin yemek pişirmenin bile önüne geçtiğini söyledi.

2 KİŞİDEN 1'İ EVDE BİTKİ YETİŞTİRİYOR

Amerika ve Kanada'da her 2 kişiden birinin evinde en az bir tür meyve ya da sebze yetiştirdiğini belirten Karakuş, evde bitki yetiştirmek isteyenlere, "Doğru toprağı seçin, gerekli koşulları yaratın, sabırlı olun." önerilerinde bulundu.

EVİNDE TARIM YAPMAK İSTEYENLERE 5 ÖNERİ

1. SEBZE VE MEYVELERİ TANIYIN

Yetiştirmek istediğiniz bitkiyle ilgili ayrıntılı bilgi edinin. Eğer toprak ve bitki yetiştiriciliğiyle ilgili deneyiminiz yoksa, öncelikle bitkileri ya da yetiştireceğiniz sebze ve meyveleri tanıyın. Çünkü her bitkinin, sebzenin ve meyvenin kendine özgü iklim, toprak ve yetiştiricilik özellikleri var.

2. GEREKLİ KOŞULLARI SAĞLAYIN

Gerekli koşulları yaratın. Yetiştirilecek bitki, meyve ya da sebze için gerekli ortam ve koşulların sağlanması önemlidir. Kökleri ve yaprakları için uygun ışığın sağlanması, mekanın düzenlenmesi, uygun büyüklükte saksı ya da alan kullanımı, güneşi çok sevmeyen bitkiler yetiştirilecekse şemsiye ya da tente kullanılması, toprağın nemli kalmasının sağlanması gibi noktalar, öncelikle dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor.

3. DOĞRU TOPRAĞI SEÇİN

Yetiştirmek istediğiniz bitki için toprak verimli, fazla suyun tahliye edilmesi için iyi drene edilmiş ve besin elementleri bakımından zengin olmalıdır. Uygun toprağı, bahçe ürünleri satan mağazalardan kolayca temin edebilirsiniz.

4. ZAMAN AYIRIN

Sabırlı olun, yer yaşta zevkle yapabileceğiniz bu rahatlatıcı hobiye, yetiştirmek istediğiniz bitki, sebze ya da meyvelere zaman ayırın, sabırlı olun. Büyümelerinin her aşamasını gözlemlemek ve ortam koşullarının devamlılığını sağlamak oldukça önemlidir.

5. BAKIM SETLERİNDEN FAYDALANIN

Bitkilerin hayat süresini uzatan formüller kullanın. Bakım setleri ve ürünleri, bitki yetiştirirken yaşadığınız sorunlara birkaç günde ve gözle görülür çözümler sunar. Formüllerinde bulunan maddeler ve vitaminler sayesinde, bitkilerin besin ihtiyacının tamamını karşılar. Bitkilerin hayat süresinin uzamasını, yapraklarının daha yeşil ve sağlıklı olmasını, canlılık ve parlaklarının artmasını sağlarken, aynı zamanda zararlı böceklerin de bitkinlerden uzak durmasına yardımcı olur."