Ev yapımı zeytinini saklamanın püf noktaları! Taş gibi zeytinler asla yumuşamıyor

Evde zeytin yapmak kadar saklamak da beceri istiyor. En büyük sorun ise zeytinin yumuşaması. Peki taş gibi sert zeytinler nasıl olur?

Cam kavanoz veya şişelerde muhafaza edebileceğiniz zeytinlerinizi aylarca hatta yıllarca saklayabilirsiniz. Ancak bunun için dikkat etmeniz gereken birtakım kurallar vardır.

Ev yapımı zeytinin uzun ömürlü olması için ne yapılır?

EV YAPIMI ZEYTİNİN BOZULMAMASI VE YUMUŞAMAMASI İÇİN NE YAPILIR?

Evde kendi zeytininizi tüketmek istiyorsanız öncelikle elinizdeki zeytinlerin taze olup olmadığını bilmelisiniz. Yumuşamadan zeytin saklamanın püf noktalarını sizler için derledik...

1- Darbe almış, yumuşamış ve bir şekilde bozukluk gördüğünüz zeytinleri iyice yıkamalısınız. İçinde toz, kir ve herhangi bir yabancı madde kalmadığına emin olmalısınız.

Dilerseniz saplarını da bu aşamada temizleyebilirsiniz.

2- Zeytinleri pet şişe veya kavanozlara aktarırken 5 kilo zeytine bir çay bardağı kadar kaya tuzu eklemenizde fayda var. Tuz eklemek zeytinlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.

Bu aşamada isterseniz küçük parça limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

3- Zeytin kurma işleminden önce mutlaka dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de serin nemsiz, kuru bir alanda zeytinlerinizi muhafaza etmeniz gerektiğidir.

4- Zeytinleri koyduğunuz şişe veya kavanozların yan şekilde durması da önemlidir.

5- Zeytin kavanozlarınızı 2 günde bir hareket ettirmeye özen gösterin. Tüm malzemelerin karışması için bu önemli bir detaydır.

6- Kullandığınız zeytinlere göre değişkenlik gösterecek olsa da 30-40 gün arasında zeytinleriniz kullanılanbilir hale gelecektir.

Zeytinlerin içinde bulunduğu pet şişe veya kavanozların üzerine ayçiçek ya da mısır yağı özü gibi sıvı yağ koyup çalkalamalısınız. Zeytinlerin harmanlandığından emin olmalısınız.

7- Zeytinyağı kullanmak önerilmez. Çünkü zeytinyağı zeytinlerin yumuşamasına neden olacaktır.