İskender kebap nasıl yapılır, pratik tarifi nedir? Ev yapımı iskender tarifi nasıl, malzemeleri neler?

İskender kebap adını dik olarak istiflenmiş eti pişirmek için kullanılan ve daha sonra çok ince dilimler halinde kesilen döner şişten alır. Yanında yoğurt, domates ve biber ile servis edilen ev yapımı iskender tarifi, malzemeleri ve pratik yapılışı merak konusu oldu. Söz konusu MasterChef'te gündeme gelmesiyle birlikte internet aramalarında araştırılan ''Ev yapımı iskender tarifi nasıl, malzemeleri neler? İskender kebap nasıl yapılır, pratik tarifi nedir?'' sorusuna bu haberimizde yanıt bulabilirsiniz.

İskender kebap tarifi ve yapılışında dikkat edilmesi gereken malzemeler kuzu, koyun ve dana eti arasında değişebilir. Bazıları şiş, bazıları haşlanmış. Çoğu kebap, yoğurt ve domates sosu ve pilav, dürüm veya pide ile servis edilirken, bazıları meyve ve kuruyemişlerle bile hazırlanır. Orta Doğu'dan gelen ve şiş üzerinde ızgarada veya bir kapta pişirilen çeşitli et yemeklerinin yaygın olanı İskender kebabıdır. Kebap kelimesinin Sümerce char anlamına gelen ve Arapça ve Türkçede et yemeklerini belirtmek için kullanılan "kabuba" kelimesinden türediği söylenir. Tarih boyunca, Anadolu ve çevre bölgelerin insanları, daha yaygın olarak bilinen döner veya cayroların çok ötesine geçen bir dizi lezzetli kebap yemeği keşfetmiş, geliştirmiş ve mükemmelleştirmiştir. İşte İskender kebap tarifi, malzemeleri ve yapılışı....

Döner kebabın en ünlü ve sevilen türlerinden biri, taze pişmiş pide ekmeğinin küpleri üzerinde ince dilimler halinde servis edilen, üzerine domates soslu yoğurt eşlik eden ve ardından sofraya gelen cızırtılı tereyağı ile servis edilen iskender kebabıdır. Adını sadece bu özel yemeği geliştirmekle kalmayıp 12 yaşında kat kat etleri dikey olarak pişirmek için tüm döner şiş konseptini icat eden mucidi İskender Efendi'den alan iskender kebabı, 19. yüzyılın sonlarından beri Bursa'nın İskenderoğlu ailesi tarafından markalaştırılmış ve onunla eş anlamlı olmuştur. İmza dükkanı Bursa'da ve aile o zamandan beri ülke çapında yaklaşık bir düzine restoran işletmek için şubelere ayrıldı. Ancak Türkler tarafından o kadar sevilen bir yemektir ki, zaman zaman meşhur iskender adıyla ya da diğer yaratıcı varyasyonlarıyla servis edildiğini görebilirsiniz.

İskender kebap, dönerin farklı bir şekilde servis edilmesidir. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağı, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.

İskender döner ya da İskender kebap, Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. MasterChef'te yapılan yemeklerden biri olunca evde iskender nasıl yapılır merak edilmeye başlandı.

EV YAPIMI KOLAY İSKENDER KEBABI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

İskender için

500 gr kıyma

2 yemek kaşığı yoğurt

1 büyük soğan (Rendelenmiş veya robotla çekilmiş)

2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı pul biber

Sos için

1 yemek kaşığı salça

Pul biber

Tuz

1 su bardağı kadar su

Diğer malzemeler

Tereyağı

Biber

Domates

Tırnak Pidesi

İSKENDER NASIL YAPILIR?

Öncelikle dönerimizi aksamdan hazırlıyoruz. Uygun bir kaba kıyma rendelenmiş soğan yoğurt, tuz, pul biber ve toz biber alınır ve iyice yoğurulur tezgahın üzerine strec film serilir ve kıyma yerleştirilerek rulo haline getirilir dondurucuya kaldırılır.

İskender kebabını hazırlamadan 30-35 dakika önce döner dondurucudan çıkartılır ve kesilecek duruma gelince ince ince döner dilimleri kesilir tavaya biraz tereyağı ve biraz da zeytin yağ alınır dönerlerin iki tarafı da pişirilir tavanın bir tarafında da biberle domateste pişirilir.

Pişen dönerleri son bir kez tavaya alınır bir parça daha tereyağı eklenerek ısınması sağlanır dönerler tavadan alınır bir parça daha tereyağı tavaya alınır ve bu defa küçük küçük doğranan pideler tavaya alınır hafif tavada kızartılır.

Pideler servis tabağına alınır üzerine iskender kebabı dizilir üzerine domates sos gezdirilir

Sosun yapılışı: küçük bir tencereye çok az zeytin yağ alınır ve salça kavrulur.

Üzerine su ve baharat ilave edilir biraz kaynatılır ocaktan alınır.

Biber ve domatesler servis tabağının kenarlarına yerleştirilir tereyağı kızdırılır ve iskenderin üzerine gezdirilir sıcak sıcak servis edilir afiyet olsun