Etin en yumuşak ve lezzetli 3 hali

Et yemekleri çok seviliyor. Vejeteryanlar ise et yemeyi reddediyor. Ancak etin bu hallerini vejeteryanlar bile yiyebilir. İşte etin lezzetli 3 hali...

Yumuşacık etler çok lezzetli. Özellikle bonfile oldu mu tadından yenmez. Peki etin en lezzetli 3 hali ne? İşte yanıtı...

Patlıcan Kebabı

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan Patlıcan Kebabının gerek görüntüsü gerekse lezzeti ile kebaplar içerisinde özel bir yeri vardır. Patlıcan Kebabında kullanılan malzemeler ve etin terbiye edilme şekilleri yöreden yöreye farklılık göstermekle birlikte, sebze ve etin muhteşem uyumu damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. 1 kg patlıcan, 3 domates, 3 biber, 2 soğan, 1 kg kuşbaşı et, 1 bardak sıvı yağ, tereyağı, tuz, karabiber ile yapılır.

Patlıcan Kebabı yapılışı: Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Patlıcanlar soyulur ve dilimlenerek kızartılır. Kızaran patlıcanlar bir tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine dökülür. Üzeri yeşilbiber ve domatesle süslenir. Tuz ve karabiber ekilir ve fırında pişirilir.

Konya Tirit Kebabı

Konya'da en sevilen yemeklerden biri Tirit Kebabı'dır. Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur. Etler suyunu çektiğinde üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilir. Etler yumuşayıncaya kadar basınçlı tencerede pişirilir. Bayat ekmek dilimlenir, fırında hafifçe kıtırlaştırılır ve 2 santimlik kareler halinde kesilerek servis tabağına aktarılır. Haşlanan etler ateşten alınmadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. 10 dakika sonra ateşten alınır. Suları ile birlikte etleri ekmeklerin üzerine boşaltılır. Piyazlık doğranmış soğanlar tuz ile ovuşturup acısı çıkartılır. Etlerin üzerine sarımsaklı yoğurt yayılır. Ardından üzerine soğanlar koyulur. Maydanoz yaprakları doğranıp soğanların üzerine serpiştirildikten sonra servis yapılır.

Erzurum Cağ Kebap

Erzurum'un önemli damak zevklerinden biri olan cağ kebabı 2009'da coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Erzurum'un dünyaca ünlü lezzeti Oltu cağ kebabı, 2 bin 500 metre yükseklikte yetişen kuzu etinden yapılıyor ve hazırlıkları 4 gün önceden başlıyor.

Oltu Cağ Kebabı yapılışı: 1 bütün kuzu budu, 1.5 kilo soğan, İnceltilmiş kaya tuzu ve karabiber ile yapılır. Cağ kebap adını bu iş için özel olarak yapılmış ve "cağ" denen şişlerden alır. Kebabın yapımı için önce etler boylamasına kesilerek kemiklerinden sıyrılır. Sonra şişe takılacak boyutlara getirilir, tuzlanarak dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir yerde soğan ince ince doğranır, karabiber ve tuzla iyice yoğurulur. Bu harçla etler terbiye edilir, en azından bir saat bekletilir. Terbiye işlemi bittikten sonra etler şişe dizilir ve kömür ateşinin karşısında çevirerek pişirilir. Kebap, cağlarla ya da buradan bıçak yardımı ile çıkarılarak servis edilir. Kebabın yanında mevsimine göre kuru soğan ya da domates, biber yer alır ancak lavaş cağ kebabının olmazsa olmazıdır.