Et, yumurta ve diğerleri: Son kullanma tarihi geçmiş hangi yiyecekler tüketilebilir?

Son tüketim tarihi geçmiş yiyecekler ile ilgili bazen endişe içine düşeriz. Bu sebeple yılda milyonlarca gıda tarihi geçti diye çöpe atılmaktadır. Uzmanlara göre bazı yiyeceklerin son kullanım tarihi geçmesi durumunda bir kaç gün daha kullanılabileceği belirtiliyor. Peki son kullanma tarihi geçmiş hangi yiyecekleri yiyebilirsiniz?

Yılda milyonlarca ton yiyecek gereksiz yere çöpe atılıyor, ancak bu hiç de gerekli değil. Birçok insan, son kullanma tarihi geçtiği için yiyecekleri çöpe atar. Bununla birlikte, sağlık sonuçları ve zararları olmadan yenebilecek bazı yiyecekler vardır. İşte son kullanma tarihleri geçmiş olsa bile tüketilmesi güvenli olan bu gıdalardan birkaçı.

Yumurtalar

Pek çok kişi, kutunun üzerinde yazılı olan son kullanma tarihinin geçtiğini görür görmez yumurtalarını çöpe atmaktadır. Bununla birlikte, aslında, bu ürün bundan sonra üç ila dört hafta daha yenilebilir kalabilir.

Yumurtalarınızı yemenin ne kadar güvenli olduğunu test etmek için çatlamadıklarından emin olmanız ve bir kase suya koymanız gerekir. Batarlarsa, yumurtaların hala taze olduğu anlamına gelir.

Suyun yüzeyinde yüzmeye başlarlarsa, oldukça tehlikeli olabileceğinden böyle bir ürün yenmemelidir. Ve kırılırsa böyle bir yumurtanın kokusu hoş olmaz.

Peynir

Sert peynir, son kullanma tarihinden altı hafta sonra, yumuşak peynir ise bir haftaya kadar tüketilebilir. Ancak bu ürünün buzdolabında saklanması sağlanmıştır. Peyniri yemeden önce, varsa yüzeyinden küfü çıkarmanız yeterlidir.

Yumuşak peynirler, ambalajın açılmaması şartıyla bir hafta içinde yenebilir.

Peynir havaya maruz kalmışsa çok daha hızlı bozulabilir, bu nedenle özellikle yüzeyde görünür küf varsa yemeye değmez, çünkü E. coli gibi çeşitli bakteriler onunla birlikte gelişebilir.

Ekmek

Bir somun ekmeği olabildiğince uzun süre taze tutmak istiyorsanız, onu dondurucuya koymanız yeterlidir. Böylece 6 aya kadar kolayca saklanabilir.

Oda şartlarında 5-7 gün ekmek tüketilebilir. Ancak, bu ürünü buzdolabına koymayın, çünkü bu ürünün çok çabuk bayatlamasına neden olur.

Sertleşme süreci, bu üründeki nişastanın kristalleşme hızı arttıkça gerçekleşir. Siyah küflü ekmek hemen atılmalı, biraz mavi küf varsa lekenin etrafını birkaç santimetre kesilebilir.

Patates

Son kullanma tarihi geçtikten yaklaşık üç hafta boyunca patates yiyebilirsiniz. Ancak bu sadece sebze yeterince sert ve kremsi ise yapılabilir.

Yumrular yeşilse ve üzerlerinde küçük filizler belirmişse, bu kısmı kesebilirsiniz ve geri kalanı tüketime oldukça uygundur. Patatesler biraz yumuşamışsa, yine de yenilebilirler, ancak tadı taze ürünler kadar güzel değildir.

Makarna ve pilav

Makarna ve pirinç, bozulmadan önce yaklaşık iki yıla kadar saklanabilir. Bununla birlikte, kuru ve kapalı bir kapta saklanmaları sağlanır.

Zamanla bu yiyecekler hoş kokularını kaybedecek, ancak uygun şekilde saklandıklarında küf ve bakteri üremeyecektir. Bu sadece iyi kurutulmuş makarna için geçerlidir, ancak taze yapılmış makarna en fazla bir hafta için uygun olabilir.

Kahverengi pirinç, son kullanma tarihinden itibaren bir ay içinde tüketilebilirken, beyaz pirinç birkaç ay boyunca yenebilir.

Konserve domates

Konserve domatesleri serin ve karanlık bir yerde, dikkatlice kapatılmış bir kapta saklarsanız, yıl boyunca tüketilebilir. Bu aynı zamanda konserve fasulye için de geçerlidir.

Korumalı bir kutu açarsanız, yalnızca üzerlerinde küf veya olağandışı koku yoksa yemek yemeniz gerekir. Ezik veya sızıntısı olan teneke kutular derhal atılmalıdır.

Süt

Süt ve tereyağı üç aya kadar dondurulabilir. Yarım yağlı sütü kapalı bir kapta saklarsanız, son kullanma tarihi geçtikten yaklaşık iki gün sonra yenilebilir.

Sütün ne kadar taze olduğunu öğrenmek için paketi açmanız ve bir bardağa dökmeniz gerekir. Su ayrılırsa, topaklar görülürse veya ekşi bir tat görülürse, bu, ürünün ekşi olduğu anlamına gelir. Daha düşük yağ yüzdesine sahip sütün raf ömrü genellikle daha uzundur.

Et ürünleri

Balık veya et söz konusu olduğunda, riske değmez. Çiğ kümes hayvanlarında Salmonella gibi bakteriler bulunabileceğinden raf ömrü 24 saatten fazla olan tavuklar tüketilmemelidir.

Dana biftek 24 saat sonra bile yenebilir. Ancak eti gri veya kahverengi ise ve yeterince kötü kokuyorsa atmalısınız.

Somon gibi füme balıklar buzdolabında üç güne kadar saklanabilir. Taze balıklar 24 saat sonra atılmalıdır.

Ayrıca haşlanmış et ve et ürünleri ile yapılan böreklere de dikkat etmelisiniz. Belirtilen son kullanma tarihinden sonra tüketilirlerse, çok ciddi sonuçlarla tehdit eden gıda zehirlenmesine kolayca neden olabilirler.