Et haşlama tarifi! 1 kase kolajen, ömür boyu sağlık

Et haşlama tarifi Türkiye'de en çok yapılan yemeklerden biri olduğu için internette sık sık araştırılıyor. Kemikli et kullanıldığından dolayı aynı zamanda kolajen deposu olan et haşlamanın püf noktası et seçimi. İşte adım adım et haşlamanın tarifi ve malzemeleri…

KADİR TEKİN

Etin kemiğinden suyuna her parçası kolajen demek. Bu yüzden et haşlama tarifi hem sağlıklı hem lezzetli. Peki, et haşlama nasıl yapılır?

Kolajen deposu olan bu yemek olduk basit ve doyurucu. Sadece eti pişirirken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunuyor.

ET HAŞLAMA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Et seçimi bu yemeğin en önemli püf noktalarından biri. Kemikli et (örneğin dana incik) daha lezzetli olur, çünkü kemik iliği ve kollajen suya geçerek doğal bir aroma ve yoğunluk kazandırır.

Yağlı ve sinirli etler uzun pişmeye uygundur; haşlamada yumuşak doku sağlar.

Eğer et suyu lezzetli olsun istiyorsan, eti soğuk suyla haşlamaya başla. Bu şekilde içindeki lezzetli maddeler yavaşça suya geçer.

Eğer eti daha sulu ve yumuşak tüketmek istiyorsan, önce mühürleyip sonra sıcak su ekleyebilirsin.

Kısık ateşte, uzun süre pişirme (1,5–2 saat) etin liflerini yumuşatır.

Düdüklü kullanırsan süreyi 30-40 dakikaya düşürebilirsin ama klasik tencerede pişirme daha aromatik olur.

HAŞLAMA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

500 gram kuşbaşı veya iri parça dana eti (kemikli de olabilir)

1 adet büyük soğan

2-3 diş sarımsak

2 adet havuç

2 adet patates

1 adet defne yaprağı

5-6 adet tane karabiber

Tuz

Su (etleri örtecek kadar)

İsteğe bağlı: kereviz sapı veya kökü, limon suyu, maydanoz

HAŞLAMA TARİFİ

Haşlama tarifi için önce etleri mühürleyin. Tencereye az miktarda sıvı yağ koyup etleri birkaç dakika yüksek ateşte kavurun. Bu adım etin daha lezzetli olmasını sağlar ama haşlama için şart değildir.

Soğanı dörde bölün veya iri doğrayın, tencereye ekleyin. Sarımsakları bütün veya ikiye bölerek katın.

Havuçları ve patatesleri iri iri doğrayın. Haşlanma süresine göre patatesleri daha sonra ekleyebilirsiniz ki dağılmasınlar.

Defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.

Tencerenin kapağını kapatın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 1,5–2 saat kadar (et yumuşayana kadar) pişirin. Düdüklü tencerede yaklaşık 35–40 dakika yeterlidir.

HAŞLAMA SERVİS ÖNERİSİ

Sıcak olarak, suyuyla birlikte çorba gibi servis edebilirsiniz. Üzerine biraz limon suyu sıkmak ya da ince doğranmış maydanoz serpmek lezzetini artırır.

Çay saatine ıslak kek tarifi! Bu tatlı aklınızı başınızdan alacak