Eskişehirliler öksürük için pekmezi böyle tüketiyor! Bir baharat ve tereyağı ekleyin

Öksürük için doğal ilaç arayanlar genelde pekmez tüketir. Fakat pekmez de tek başına yeterli olmuyor. Bu anlamda Türkiye öksürüğe iyi gelen doğal ilaçlarla dolu. Peki, tereyağının öksürüğe iyi geldiğini biliyor muydunuz? İşte Eskişehirlilerin öksürük için denediği doğal ilaçlar...

IHA

Her yörenin öksürük için tükettiği doğal ilaçlar farklıdır. Eskişehir'deki vatandaşların, şeker pancarı, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi birçok üründen elde edilen pekmezi, lezzetinden çok çeşitli rahatsızlıklarına şifa bulmak niyetiyle tükettiği belirtiliyor.

Yıllardır pekmez satıcılığı yapan Ahmet Ünlü, bu değerli ürünün geleneksel usullerle yapıldığını dile getirirken, faydalarını da saya saya bitiremedi.

PEKMEZLİ TARİFLER

Pekmezin özellikle kandaki demir eksikliğine ve kansızlığa iyi geldiğini dile getiren Ünlü, pekmezin şifalı halini şöyle anlattı:

"Pekmezin tahinle karışımı da aynı zamanda sofraların değişmez bir ürünü olarak Eskişehir halkı tarafından çok tutuluyor. Pekmezin tahinle karışımının yanı sıra yoğurtla da karıştırılıyor. Ondan sonra çeşitli şekillerde helva yapımı için de kullanılıyor. Tahin de aynı zamanda yine ev kadınları tarafından kurabiye, tahinli pide ve benzeri ürünler için kullanılıyor. Bundan dolayı Eskişehir'de tahin satışı diğer illere göre daha fazladır."

"PEKMEZİ TEREYAĞIYLA KARIŞTIRIP İÇTİKLERİ ZAMAN ÖKSÜRÜK VE NEZLEYE ÇOK İYİ GELİR"

Üzüm pekmezinin en fazla tercih edilen çeşit olduğunu dile getiren Ahmet Ünlü, öksürük için doğal ilaç tarifini şöyle anlattı:

"Üzüm pekmezinin yanı sıra keçiboynuzu pekmezi de çok tüketilmektedir. Daha sonra dut pekmezi tüketiliyor. Pekmezler Türkiye'nin çeşitli yörelerinden gelmektedir. Keçiboynuzu pekmezi Akdeniz Bölgesi'nden, üzüm pekmezi Ege Bölgesi'nden, dut pekmezi ise Adıyaman ve Malatya yörelerinden gelmektedir. Son 3-4 senedir yeni yeni Eskişehir'de özellikle İnönü, Seyitgazi, Alpu ve yakın köylerinden pancar pekmezi üretimi başlamıştır. Pancar pekmezi de çok kalitelidir. Bu bakımdan pancar pekmezine de talep her geçen gün artmaktadır. Pekmezlerin vermiş olduğu şifalar ise saymakla bitmiyor. Özellikle pekmez, tereyağı veya zencefille karıştırılıp içildiği zaman öksürüğe ve nezleye iyi geliyor. Müşterilerimiz, son zamanlarda meydana gelen salgın hastalıklar sebebiyle daha çok pekmez tüketmeye başladılar."