Erzurum'un meşhur pekmezli baklavası tescillendi! İşte püf noktası

Erzurum'un meşhur pekmezli baklavası tescillendi. Erzurum'da yetiştirilen dutlardan yapılan pekmezin lezzeti baklava ile buluşunca ortaya doğal bir tatlı tarifi çıkıyor. İşte ustalardan pekmezli baklavanın püf noktası...

AA

Erzurum'un tescilli lezzetlerine bir yenisi daha eklendi. Cağ kebabı, kadayıf dolması, civil peyniri ve su böreği gibi çok sayıda coğrafi tescilli yöresel lezzeti bulunan Erzurum'da pekmezli baklava da tescillendi. Pekmezli baklavanın püf noktası ise tatlıda Erzurum'da yetiştirilen dutlarla yapılan pekmezin kullanılmasıdır.

AA'da yer alan habere göre Erzurum Ticaret Borsasının Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru sonucu, dut ağaçlarından üretilen pekmezden yapılan ve içinde şeker bulunmayan pekmezli baklavaya "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" verildi.

ŞEKER İÇERMEYEN BAKLAVA

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, kentteki bir pekmezli baklava üretim yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, pekmezli baklavanın püf noktasını şöyle anlattı:

"Pekmezli baklavanın en büyük özeliği yörede yetişen dut ağaçlarından üretilen pekmezden yapılması ve içinde kesinlikle şeker, glukoz içermemesidir. Yaklaşık 30'a yakın üründe tescil belgesi almak için çalışmalarımız var."

ERZURUM PEKMEZLİ BAKLAVANIN ÖZELLİKLERİ

İlk üretiminin 1950 yıllarında yapıldığı belirtilen Erzurum'un pekmezli baklavası, baklava açmak için özel üretilen oklavalarla olabildiğince ince olarak elde açılan yufkaların arasına Antep fıstığı, ceviz içi ve Erzurum'da üretilen dut pekmezi ilavesiyle rulo şeklinde sarılarak hazırlanan ve dilimlenerek pişirilen kente özgü şerbetli bir tatlı çeşidi.

Bu baklavayı diğerlerinden ayırt eden en önemli özellik ise tatlandırma yöntemi.

Erzurum pekmezli baklavasına tatlandırıcı olarak yufkaların arasına Erzurum'da yetişen dutlardan üretilen dut pekmezi kullanılıyor.