Kendiliğinden yetişen o bitkinin yemeği tescillendi! Şeker hastalarına şifa

Erzurum'un tescilli yemeklerine bir yenisi eklendi. Erzurum çaşır kavurması tescillendi. Dağlarda yetişen bir bitki olan çaşırın yemeği de yapılıyor. İşte Erzurum'un tescilli lezzetleri...

IHA

Erzurum sofrasının tescilli birçok ürünü ve yemeği var. Bunlardan en yenisi ise Erzurum çaşır kavurması oldu. Çaşır, dağlarda kendiliğinden yetişen buruk bir tadı olan yabani bir bitkidir.

AA'da yer alan habere göre Türk Patent ve Marka Kurumu 2023 yılında Erzurum'dan 10 ürün için yapılan coğrafi tescil başvurusunu kabul etti. Bunlar; Erzurum Çaşır Kavurması, Erzurum Tatar Böreği, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi/ Ayva Kalyesi, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Ketesi ve Erzurum Pastırması oldu. İspir Kurun Peyniri 2017 yılından bu yana tescil edilmeyi bekliyor.

ÇAŞIR NASIL YENİR?

Çaşır doğrudan yenildiği gibi, patates haşlamasıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir. Bunun dışında çaşır haşlanır, haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması denir.

ÇAŞIRIN FAYDALARI

Çaşır, iştah açıcıdır, bağırsakları çalıştırır.

Bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi olduğu belirtiliyor.

Vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynar.

Uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor.

Hayvan yaralarında oluşan kurtları öldürmek için de toz halinde yaraların üzerine konulduğu, bu bitkilerden izole edilen kumarinlerin birçoğunun kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor.