Erzincanlı kadınlardan salça tarifi! Püf noktası...

Erzincanlı kadınlar kışlık hazırlıklara başlayanlar salça tarifi verdi. Kendi yetiştirdikleri domateslerle salça yapan Erzincanlı kadınlar, salçanın kilosunu 100-150 TL'den satıyor. İşte kış için nefis salça tarifi...

IHA

Erzincan'da kışlık salça hazırlıkları devam ediyor. Özellikle salça tarifi arayanlar için Erzincanlı kadınların salça tarifini derledik.

Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, kendi yetiştirdikleri organik domatesleri menemenden, salçaya, tarhanasından, kurutmaya birçok yerde kullanarak kışlık ihtiyaç olarak değerlendiriyor.

2 SAAT KAYNATIYORUM

Tarlasından topladığı domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarından ayıran Saliha Özmen, yıllardır aynı yöntem ile kışlık yiyecekleri hazırladığını belirtti. Özmen, salça tarifini şöyle anlatıyor:

"Domatesleri toplayıp yıkadıktan sonra kabuklarından ayırıyorum. Sonra doğradığım domatesleri bakır kazanda odun ateşinde yaklaşık 2 saat kaynatıyorum. Tercihe göre domateslere biber de eklenebilir. Ben menemenin yanı sıra yemeklerde de kullanabilmek için domatesin içerisinde biber kullanmıyorum. Kaynatılan domatesleri daha sonra sıcak olarak cam kavanozlara dolduruyor ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra kavanozların üzerine bezle örtüyorum. Bu işlemi her sene bu dönemlerde yapıyor ve kışa yiyeceklerimizi hazır etmiş oluyoruz."

KİLOSU 100-150 TL'DEN SATILIYOR

Özmen, menemenin yanı sıra, salça, tarhana, erişte, kuşburnu marmelatı, ekmek gibi birçok yiyeceği de kışın tüketmek üzere hazır ettikleri belirtti.

Refahiye'nin köylerinde komşuluk ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu hala imece usulü dayanışmanın olduğunu ve birbirlerine kışlık yiyecek yapımında yardımlaşmada bulunduklarını ifade eden Suna Özden ise, "Sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar mesai harcıyoruz bugünlerde. Kış için salça yapıyoruz. Öğütme makinesinden geçirdiğimiz domatesleri püre haline geldikten sonra kazanlarda saatlerce karıştırarak kaynatıyoruz. Tamamen kıvama geldikten sonra uygun kaplara konulan salça da kilosu 100- 150 liradan alıcı buluyor" diye konuştu.

Küflü deyip geçmeyin! Osmanlı'nın şifasına Amerikalılar, Japonlar bayılıyor