IHA
Erzincan'ın meşhur oricik lezzeti için üretim başladı. İçerisinde kan yapan dut ve üzüm bulunan oricik enerji veren, bağışıklığı güçlendiren bir besin.
Kemaliye ilçesinde bugünlerde kurutulmuş dut, üzüm ve cevizden asırlardır yapılan 'oricik' kış aylarında oldukça rağbet görüyor.
ÇEREZ GİBİ TÜKETİLİYOR
Kemaliye ilçe merkezi ve köylerinde geleneksel yöntemlerle yapılan ve kış mevsiminde çerez olarak tüketilen oricik (cevizli sucuk), yoğun talep görüyor.
ORİCİK NASIL YAPILIYOR?
Erzincan'da ceviz hasadının ardından bugünlerde oricik üretiliyor. İlk olarak oricik için kurutulmuş dutlar ayrılarak cevizler toplanıp kırılıyor.
Ardından dutlar sıkıldıktan sonra bölgeye has olan toprakla mayalandırılıyor ve daha sonra şıra haline getirilip kazanda kaynatılıyor.
Cevizler tek tek ipe dizilerek, kazanda kaynatılan dut şırasına 3-4 defa batırılarak hazır hale getiriliyor.
Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti haline gelen ve asırlardır geleneksel yöntemlerle yapılan oricik, Türkiye'nin hemen her tarafından ve yurt dışından yoğun talep görüyor.
ÜZÜM ŞIRASI VE UN KATILIYOR
Kemaliye halkından Faruk Sağçolak, ilçede oricikin asırlardır yapıldığını belirterek, "Kesinlikle oriciğimiz tamamıyla doğaldır. Şeker, ayran ve süt gibi hiçbir katkı malzemesi yoktur. Sadece dut, üzüm şırası ve un ile yapıyoruz" dedi.