Yarım kalan kitaplar, aranmayı bekleyen arkadaşlar, yapılması bekleyen işler ve kısacası tozlanmış bir hafıza...
Hepimiz hayatımızın bir bölümünde bazı şeyleri erteliyoruz. Sürekli çalan alarmlar da alınan notlar da işe yaramayabiliyor.
Ancak ertelemeyi tembellikle karıştırmayın. Tembellik yerinde saymaktır, ertelemek bir nevi bir görevden kaçmak için yerine başka bir görevi koyma durumudur. İnsanı yenilgiye uğratan ertelemeden kurtulmanın birkaç yöntemi var.
KENDİNİZE BİR ORTAK BULUN
Birinden sorumlu olmak kişiyi dinç tutar. Sorumluluğu artırmak, destek sağlar ve motivasyonu teşvik ederek kişiyi başarıya ve tatmine doğru iter.
LİSTE OLUŞTURUN
Nasıl olsa yaparım diye hiçbir işe başlamayın. Günlük rutinlere liste ekleyin ve sırayla gidin. Bu durum bunalmışlık hissini hafifletebilir ve üretkenliği artırabilir.
YÖNÜNÜZÜ DEĞİŞTİRİN
Halledemediğiniz bir şeyin sebebini ortaya koyamıyorsanız ertelemek istersiniz. Bunun yerine bakış açınızı değiştirin. Kararlarınız üzerinde kontrol duygusunu hissetmek güç verir.
ÖDÜLLENDİRMEYİ GELİŞTİRİN
Geçmişteki yanlış adımlar için kendinize karşı saygılı ve affedici olun. Bazı sorunları kabul etmek sizi ileriye taşıyan güçlü bir motivasyon görevi görür.
ZİHİNSEL SAĞLIĞINIZA ÖNCELİK VERİN
Zihinsel sağlığa hizmet eden nefes egzersizleri, meditasyon, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz gibi uygulamaları günlük rutinleri uygulayın. Zihinsel sağlığı beslemek uyumu ve odaklanmayı kolaylaştırır. Hiçbir şey işe yaramazsa, profesyonel bir psikolog veya deneyimli bir koçun desteğini almakta utanılacak bir şey yoktur.