AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Karaciğer yağlanması birçok kişide görülüyor. Günümüzde karaciğer sirozunun en önemli nedenlerinin başında yağlı karaciğer hastalığı gelmektedir.
Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Biruni Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, "Dünyada genel olarak toplumun 1/3'ün de yağlı karaciğer görülmektedir." dedi.
Karaciğerde yüzde 5'ten fazla yağ birikimi yağlı karaciğer olarak adlandırılmaktadır. Bu durum alkol dışı nedenlere bağlı (Diyabet, obezite, ilaçlar) olabileceği gibi, alkolle ilişkili de olabilir. Dünyada genel olarak toplumun 1/3'ün de yağlı karaciğer görülmektedir.
Türk toplumunda ultrason bazlı çalışmalarda bu oran yüzde 50'lere kadar çıkmaktadır. Günümüzde karaciğer sirozunun en önemli nedenlerinin başında yağlı karaciğer hastalığı gelmektedir.
Son tanımlamalarda (MAFLD) bir kişide, diyabet hastalığı, obezite veya metabolik sendromun 2 kriterine yağlı karaciğer eşlik ediyorsa bu durum metabolik nedenlerle ilişkili yağlı karaciğer hastalığı olarak adlandırılmaktadır.
Yağlı karaciğer hastalığı 50 yaş altında erkeklerde daha sık görülürken, 50 yaş üstünde bayanlarda daha sık görülmektedir. Karaciğer yağlanması büyük oranda obeziteyle ilişkilidir.
Karaciğer yağlanmasına neler sebep olur?
Yüzde 10'luk kilo kaybı karaciğerdeki inflamasyonu(iltihaplanma) ve yağlanmayı yüzde 90'lara varan oranlarda geriletir. Alkol kullanımı, şerbetli tatlılar, fast-food tipi beslenme, şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Akdeniz tipi beslenme önerilmektedir.
KARACİĞER YAĞLANMASINDA RİSK FAKTÖRLERİ
Kilo fazlalığı-obezite
Metabolik sendrom
Tip 2 Diabet varlığı
Alkol kullanımı