Enkazdan çıkarılanlara neden sarı alüminyum örtülür?

Haberlerde yer alan görüntülerde enkazda çıkarılan vatandaşlara battaniye daha farklı bir örtü örtmek yerine örtülen sarı alüminyum merak edildi. Soğuk olmasına rağmen sarı alüminyumla depremzedelerin çıkarılmasının anlamını uzmanları açıkladı. İşte sarı alüminyumun faydaları...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Hemen hemen her deprem sonrası enkazdan çıkarılan yaralılara anına sarılan sarı alüminyum örtüsü en çok aratılan konu oldu. Soğuk hava olmasına rağmen battaniye ya da herhangi bir örtü örtülmeden sarı alüminyuma sarılmasını nedeni uzmanlar açıkladı.

Dünyanın en büyük doğal afet gerçeklerinden biri olan deprem sonrası enkazda kalan vatandaşlara sağlık ekiplerinin itinalı müdahalesindeki her konu merak edildi. Özellikle AFAD ekiplerinin müdahale ederken sık sık kullandıkları sarı alüminyumun sırrı ise çözüldü.

ENKAZDAN ÇIKARILANLARA NEDEN SARI ALÜMİNYUM ÖRTÜLÜR?

Sarı alüminyum, diğer alüminyum maddelerine oranla sıcağı tutan en etkili maddedir. Battaniye ya da örtüler vücut sıcaklığını birden artırarak beyne şok gitmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları enkaz altında kalanlara sarı alüminyum örtüsü örterek öncelikle vücudun ısı dengesini kendi kendine dengelemesini sağlar.

Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir. Çünkü vücut hem soğuktan hem de şoktan kitlenmiş haldedir. Yavaş yavaş çözülmesi için sarı alüminyum folya gibi güçlü maddeyle sarılması lazım.

Ayrıca sarı alüminyum vücudun mikrop kapmasını önler. Açık yaralar bu konuda çok risklidir.

En çok onlar etkileniyor! Travma olmaması için deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?