İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya'daki mağazalardan rast gele seçilen ve laboratuvar testine tabi tutulan 148 ton balığı konservesinde yüksek miktarda cıva bulunduğu tespit edildi.
Tüketici ve çevre örgütleri tarafından yapılan yeni bir araştırma, birçok konserve ton balığı ürününün zehirli cıva oranının yüksek olduğunu ortaya koydu.
İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya'daki mağazalardan rastgele seçilen 148 konserve ton balığı, laboratuvar ortamında teste tabi tutuldu. Test sonuçlarına göre, her bir konserve üründe cıva tespit edildi. Yüzde 57'sinin kilogram başına 0.3 miligramdan fazla, yüzde 10'unun ise 1 miligramdan fazla cıva içerdiği belirlendi.
Bloom ve Foodwatch adlı kuruluşlar, geçtiğimiz gün gerçekleştirdikleri basın toplantısında yaptığı açıklamalarda test edilen her 10 konserve balıktan birinin kilogram başına 1 miligram cıva içerdiğini ve yasal sınırı aştığını duyurdu.
DSÖ ENDİŞE VERİCİ BULUYOR
Gıda denetim örgütleri, en fazla kirlenmiş türlerden biri olan orkinos için daha az kirlenmiş ürünlere kıyasla 3 kat daha yüksek bir cıva toleransının olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü bu maddeyi halk sağlığı açısından en endişe verici 10 maddeden biri olarak görürken Bloom ve Foodwatch, Avrupa Komisyonu'na ton balığında izin verilen cıva oranını kilo başına 0.3 miligrama düşürmesi çağrısında bulundu.