Hilal Çakır
Demir ve antioksidan içerdiği için kırılan tırnaklara ve kırışan cilde şifalı dokunuşlar yapıyor. Tere sebzesinin tüketiminde ise hiçbir yan etki yok. İşte detaylar...
KADIN HASTALIKLARINA İYİ GELİR
İçeriğindeki mineraller sayesinde kadınların adet döngüsüne düzenleyen tere, kadınlarda adet bozukluklarına çok iyi gelmektedir.
Ayrıca bol miktarda içerdiği demir minerali ve protein ile bebeğini emziren annelerin sütünün artırmaktadır. Yine doğumun ardından terenin bol tüketilmesi birçok uzman tarafından annelere önerilir.
Kanı temizlediği için iştahı açmakta oldukça etkili olan tere, kabızlık problemi yaşayanlarda da laksatif ve müshil olarak kullanılmaktadır. Kabızlık probleminden kısa süre içerisinde kurtulmak için tere tüketilmesi tavsiye edilir.
Terenin tohumları ve balın karıştırılmasıyla hazırlanan kür ise dizanteri hastalığının tedavisinde oldukça etkilidir. Terenin tohumları tüketilmeden evvel suda kaynatılarak inceltilmelidir. Bağırsakları hareketlendiren tere, bağırsakları temizleyerek bağırsak sağlığına çok ciddi katkı sağlamaktadır. Bağırsakların hareketli olması ise çok daha rahat kilo verilmesini sağlamaktadır.
Terenin tohumları çiğnenerek de tüketilebilmektedir. Baş ağrısı, öksürük, bronşit ve astım gibi sağlık problemlerinin tedavisinde terenin çiğnenerek tüketilmesi oldukça etkilidir. Aynı zamanda nefesi açtığı için nefes daralmasına çok iyi gelmektedir.
Astım hastalığının neden olduğu şiddetli öksürüklerin hafiflemesinde tere tohumlarının çiğnenerek tüketilmesi en etkili yöntemler arasında gösterilmektedir. Terenin akciğere faydaları çok fazladır. Bu sebeple akciğer rahatsızlığı çekenlerin ve sigara kullananların tere tüketmesi tavsiye edilir.
Terenin anemi hastalığının neden olduğu olumsuz etkileri hafifletmesi için düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kan yapıcı özelliğinden dolayı kansızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır.
İçeriğinde bol miktarda demir minerali barındıran tere tohumu ise hemoglobin seviyesini yükseltmektedir. Bu sayede vücuttaki demir eksikliğinin neden olduğu saç dökülmesi, kırılgan tırnak yapısı ve kemik hastalıkları gibi sağlık problemlerine iyi gelir.
Terenin, diyabet hastalığı üzerindeki etkisine dair henüz yeterli araştırma yapılmış olmasa da bugüne kadar yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar, terenin diyabet hastaları için bir tehdit unsuru olmadığını göstermektedir.
Hatta tere tohumlarının içeriğindeki bazı maddelerin kan şekerinin dengelenmesinde etkisi olduğunu bu araştırmalar ortaya koymaktadır. Ancak dozu ile ilgili net bir bilgi olmadığından dolayı hekime danışıldıktan sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Terenin tohumları, kanser hastalığının baş sebebi serbest radikallerle etkili bir şekilde savaşan antioksidanları içeriğinde barındırmaktadır. Bu antioksidanlar aynı zamanda dokularda kanserli hücrelerin neden olduğu zararlı etkileri yok ederek kanserli hücrelerin yıkıcı etkilerini azaltmaktadır.
Sindirim sistemine ve bağırsaklara olumlu etkileri olan tere sayesinde çok kolay kilo verilebilir. Bağırsak hareketleri zayıf olan insanlar çok zor kilo vermektedir.
Tere ise bağırsakları hareketlendirip sağlıklı çalıştırarak kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca yağ yakan hücrelerin sağlıklı çalışmasında da tere oldukça etkilidir.
En etkili idrar söktürücü bitkiler arasında tere başı çekmektedir. Ayrıca böbrek sağlığını en etkili koruyan bitkiler arasında terede liste başında yer alır. Böbreklerde taş oluşumunu engellemesinin yanı sıra bağırsaklardaki parazitleri de hızlı bir şekilde dökmektedir.