Elif DEMİRTAŞ BİLİR
Tüketim çılgınlığı ve Sevgililer Günü karmaşasında kendinizi sevdiğinize göstermenin farklı yolları da var. Üstelik onun için neler yapabileceğinizi ve becerilerinizi kanıtlamanın tam zamanı. Sadece birkaç saat içinde profesyonel şeflere taş çıkarabileceğiniz lezzetli ve pratik tariflerle..
İpucu: Her zaman başarılı bir mutfak çalışmasının sırrı iyi bir ön hazırlıktır. Yemek yapmaya başlamadan önce tüm malzemelerin ölçüsünde ve sıralı bir şekilde kullanıma hazır olduğundan emin olun..
İşte size Özgür Aşçıoğlu'ndan üç harika tarif...
Kırmızı Borsch Çorbası
Pancar, Patates ve Lahana ile yapabileceğimiz oldukça sağlıklı ve bilindiği üzere özellikle kırmızı sebze ve meyvelerin bulunduğu tüm tarifler gibi antioksidan ve C vitamini deposu bir çorba. Bugünün anlamına uygun olarak yorumladığımız çorbamızda ihtiyacımız olan tek şey kolaylıkla mutfak malzemesi satan dükkanlarda bulabileceğimiz kalp şeklinde bir kurabiye kesme kalıbı.
- 1 çorba kaşığı Ayçiçek yağı
- Yarım soğan
- 3 adet pancar
- 1 orta boy patates
- Yarım kırmızı lahana
- 4 su bardağı sebze suyu veya sebze bulyon
- 2 çorba kaşığı elma veya üzüm sirkesi
- Tuz-karabiber
- Bir tutam şeker
Hazırlanışı:
Patatesleri ve pancarları soyduktan sonra yarım santimetre kalınlıkta dilimleyin. Dilimleri kalıpla kalp şeklinde kesin ve şekillendirin. Artakalan parçaları da ince ince doğrayın. Kırmızı lahanaları ince ince kıyın ve kibrit boyunda kesin. Tencereyi ateşe koyup yağı ekleyin. Pancarları ekleyin ve 3 dakika yapışmaması için sürekli karıştırırak soteleyin. Ardından biraz tuz ve patatesleri ekleyerek 3 dakika daha sotelemeye devam edelim. Son olarak kırmızı lahanaları ve kestiğimiz kalan parçaları ekleyip 1 dakika daha karıştırmaya devam edelim. Şimdi sebze suyumuzu ekleyip kapağı açık olarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ateşi kısarak 10-15 dakika daha kısık ateşte tıkırdayarak pişirmeye devam edelim. Tuz karabiber ve bir tutam şekerle birlikte sirkemizi ekleyerek karıştıralım ve tadını kontrol edelim.
İpucu: Eğer tariflerde bir çimdik yazıyorsa baharatları veya tuz, şeker gibi malzemeleri 2 parmağımızla tutarak, eğer tutam olarak belirtilmişse 3 parmağımızı biraraya getirerek miktarı kabaca ölçeklendirebilirsiniz.
Keçi Peyniri ve Ceviz Dolgulu Ravioli
Yine ilk tarifimizde kullandığımız kalp şeklinde kurabiye kalıbımızı kullanacağız.
Hamur için:
- 100 gr. Semolina Unu
- 1 Büyük yumurta
- 1 adet pancar (Suyu)
- Tuz
İç Malzemeler:
- 50 gr. ceviz içi
- 50 gr. keçi peyniri
- 4-5 dal maydanoz
- Tuz-karabiber
Hazırlanışı:
Aşk Suflesi
- 8 çorba kaşığı Tereyağı
- 100 gr. beyaz çikolata
- 100 gr. pudra şekeri
- 2 büyük boy yumurta
- 2 yumurtanın sarısı
- 1 çorba kaşığı kırmızı gıda boyası
- 2 çorba kaşığı kakao
- 6 çorba kaşığı un
- Süslemek için pudra şekeri, çilek ve çikolata sos
Fırın ızgaramızı fırının orta raflarından birine yerleştirelim ve fırını 230 derecede ısıtmaya bırakalım. Tereyağ ve beyaz çikolatayı bir benmari hazırlayarak sürekli karıştırarak eritelim. Tamamen eridiğinde pudra şekerini ekleyelim ve karıştıralım. Bir kapta yumurta ve yumurta sarılarını hafifçe çırparak karıştıralım, kırmızı gıda boyamızı ve erittiğimiz çikolata karışımını ekleyip karıştıralım. Ayrı bir yerde karıştırdığımız kakao ve unu da karışıma ekleyerek karışımı yağladığımız kek kalıplarımıza bölüştürelim. 230 derecede ısınmış fırınımıza kek kalıplarımızı yerleştirelim ve 15 dk sonra dışı kek formunda pişmiş ve içi hala akışkan suflelerimizi çıkartıp 2 dk dinlenmeye bırarak servis tabaklarına...