Soğuk yenen tatlılar arasında yer alan trileçe tarifi Ramazan'ın vazgeçilmez sütlü tatlılarından biridir. Trileçenin püf noktası ise karamelini iyi tutturmak ve hamurunda tuz kullanmaktır. En pratik trileçe tarifini adım adım anlattık. İşte sütlü tatlıların şahı trileçe tarifi ve malzemeleri...
TRİLEÇE MALZEMELER
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı un
4 adet oda sıcaklığında yumurta 1 çimdik tuz
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı toz fıstık
ŞERBET MALZEMELERİ
3 Su bardağı süt
1 Su bardağı toz şeker
1 Paket krema
KARAMEL SOS MALZEMELERİ
1 Su bardağı toz şeker
4 Çorba kaşığı su
1 Tatlı kaşığı limon suyu
Oda sıcaklığında 90 gram tereyağı
Yarım su bardağı oda sıcaklığında krema
TRİLEÇE TARİFİ
Trileçe tarifi için önce yumurtanın aklarını ve sarılarını ayırın. Tuz ile aklarını köpürene kadar çırpın. Bir yandan yavaş yavaş toz şekeri ilave edin ve kabarana kadar çırpın. Sarılarını da ilave ederek karıştırın. Trileçenin püf noktası burasıdır.
Kalan malzemeleri de ekleyin ve spatula ile söndürmeden karıştırın. Pişirme kâğıdı serilmiş ve kenarları yağlanmış fırın kabına dökün
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Kekin kenarlarını kurtarın ve bir tepsiye ters çevirin. Ilıyınca dikkatlice iki tarafına çatalla gözenekler açın. Alt kısmı yukarıya gelecek şekilde dikkatlice tekrar pişirdiğiniz kalıba yerleştirin
Şerbet için süt ve şekeri bir tencereye alın ve eriyene kadar orta ateşte karıştırın. Ocaktan alıp kremayı ilave edin iyice karıştırın. Yavaş yavaş kekin üzerinde gezdirerek dökün. Buzdolabında 2 saat soğutup dinlendirin
Bu esnada karamel için toz şekeri, suyu ve limon suyunu bir sos tenceresine alın ve hiç karıştırmadan sütlü kahverengini alana kadar pişirin.
Dikkatlice tereyağını ilave edin ve eriyene kadar karıştırın. Kremayı da ilave edin ve karıştırıp ocaktan alın. Soğuyana kadar karıştırın. Trileçenin üzerinde gezdirerek servis edin. İftara trileçe hazır. Afiyet olsun...