AZİME KAHYA
Kuru dolma biber veya patlıcanın pirinçli iç harç doldurulmasıyla yapılan güzel bir ara sıcaktır. Kuru dolma tarifi arayanlar için en kolayını seçtik. Tek yapmanız gereken adım adım okumak ve malzemeleri hazırlamak.
KURU DOLMA TARİFİ
Dolmalıklar için malzemeler
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru biber
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç (yıkanmış, süzülmüş)
1 adet büyük soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe göre acı)
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kararbiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sumak (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı limon suyu veya nar ekşisi
1 çay bardağı sıcak su
Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
(İsteğe göre) birkaç dilim limon
KURU DOLMA TARİFİ
Önce dolmalık sebzeleri hazırlayın. Kuru patlıcan ve biberleri sıcak su dolu bir kapta 15–20 dakika kadar yumuşayana kadar bekletin.
Ardından süzüp soğuk suyla durulayın. Ardından iç harcı hazırlayın. Pirinci yıkayıp süzün.
Geniş bir kâsede doğranmış soğan, sarımsak, salçalar, baharatlar, yağ, nar ekşisi (veya limon suyu) ile birlikte pirinci karıştırın.
Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyip karıştırın. (Pirinci önceden pişirmeye gerek yok.)
Patlıcan ve biberleri çok sıkı olmayacak şekilde iç harçla doldurun. Üzerinde biraz boşluk bırakın çünkü pirinç şişecek.
Tencereye dik şekilde yerleştirin. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve sıcak suyu ekleyin. (dolmaların yarısını geçecek kadar)
İsteğe göre birkaç dilim limon koyabilirsiniz. Üzerine bir tabak kapatın ki dolmalar dağılmasın.
Kaynadıktan sonra altını kısıp 30–40 dakika kadar pişirin. Pirinçler yumuşayınca kuru dolma servise hazır.
Ilık ya da soğuk olarak, yanında yoğurtla servis edebilirsiniz. Yanına közlenmiş ekmek ve taze maydanoz da çok yakışır. Afiyet olsun!