HİLAL ÇAKIR
Karnıyarık, kıymanın ve sebzelerin mükemmel uyumu ile her akşam sofrasının gözdesi haline gelir. Karnıyarık tarifinin lezzeti sadece malzemelerle değil, pişirme teknikleriyle de gizli.
En kolay kıymalı yemeklerden biri olan karnıyarık tarifinin püf noktalarından biri patlıcanları tuzlu suda bekletmek. Peki, karnıyarık tarifini bir adım öteye taşıyan püf nokta ne? Peki, karnıyarık tarifi nasıl hazırlanır, püf noktaları neler? İşte en kolay kıymalı yemek olan karnıyarık tarifi...
Patlıcanların yağ çekmemesi ve acısının çıkması için kızartmadan önce tuzlu suda bekletilmesi gerekmektedir.
Patlıcanları yıkadıktan sonra iyice kurulamalısınız.
Karnıyarığın lezzetli olması için patlıcanları kızartarak yapmalısınız.
Karnıyarığı pişirirken kendi fırınınızın sıcaklık ayarını ve süresini göz önünde bulundurmalısınız.
6 adet küçük boy patlıcan (büyük ise ikiye bölebilirsiniz)
3 adet sivri biber
Kıymalı Harç İçin;
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 diş sarımsak
Sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber
200 gr kıyma
1 çay bardağı sıcak su
Sosu İçin;
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
Patlıcanları çizgili soyup, yarım saat yağ çekmemesi için tuzlu suda bekletin.
İyice yıkadıktan sonra suyunu havlu ile çektirin ve az yağda kızartın. 3 adet biberi de yağda kızartın.
Daha sonra aynı tavada doğranmış soğanları kavurun, kıymayı ekleyerek bir müddet daha kavurun ve biberleri, sarımsağı ekleyerek 2 dakika daha kavurun.
Küp küp doğramış olduğunuz 2 adet domatesi, tuzu, baharatları ekleyerek karıştırın.
Üzerine bir çay bardağı su ekleyerek 5 dk kaynatın.
Tepsiye patlıcanların ortalarını keserek yerleştirin ve bu kesiklerden patlıcanın içine bastırarak iç malzemesine yer açın ve malzeme ile patlıcanları doldurun.
Doldurduğunuz patlıcanların üzerine ortadan ikiye kestiğiniz çeri domatesi ya da 1 adet domatesi eşit büyüklükte olacak şekilde paylaştırın ve kızarttığımız biberlerden birer tane koyun.
Ayrı bir yerde 1 kaşık salçayı, 1 su bardağı sıcak suda ezerek patlıcanların aralarına dökün. Kıymalar çıkmasın diye üzerine dökmeyin.
Daha sonra 170 derece de ısıttığınız fırına sürerek 20-25 dk pişirin.
Dilerseniz bu işlemi pilav tenceresi gibi bir tencerede ocakta yapabilirsiniz. Aynı sürede tencerede de pişecektir.
Afiyet olsun.