En kolay akşam menüsü klasik yemekler seçmek. Eğer "Bugün ne pişirsem?" diye internette arama yapıyorsanız bu haberimize bayılacaksınız. İster özel misafirinize hazırlayın ister ailenize...
Her menüde mutlaka bir çorba, tatlı, meze, ara yemek, pilav çeşidi ve salata oluyor. Sizler için klasik menümüzde mercimek çorbası, kürdan kebabı, havuç tarator, pirinç pilavı, mevsim salatası ve şekerpare tarifi hazırladık. Menü için şerbetini çekme açısından önce tatlıdan başlamanızı öneririz.
KLASİK MENÜYE UYGUN MERCİMEK ÇORBASI MALZEMELER
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı su
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
1. Mercimek çorbası menülerin ilk akla gelen çorbası. Patatesin, havucun ve soğanın kabuklarını soyun. Tüm sebzeleri orta kalınlıkta ve büyüklükte doğrayın. Mercimekleri bol suda yıkayın.
2. Bir tencerenin içine tereyağı ve sıvı yağı alın. Eritin.
3. İçine soğanları ilave edin kavurmaya başlayın. Ardından havuç ve patatesleri de ekleyerek kavurmaya devam edin. Üzerine mercimekleri, tavuk suyu ve suyu ekleyerek kaynamaya bırakın.
4. Sebzeler iyice yumuşayıp, mercimekler piştiğinde blenderdan geçirin. Tekrar ocağa alın.
5. Elde ettiğiniz karışımı yavaş yavaş çorbanın içine dökün ve karıştırın. Yaklaşık 2-3 dakika daha bu şekilde pişirdikten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin. Çorbanız hazır. Afiyet olsun.
KÜRDAN KEBABI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
5-6 Kişilik tarif - Hazırlık süresi 20 dakika - Pişirme süresi 20-25 dk
Köfte için
500 gr. kıyma
Ekmek içi (ufalanmış) yada galeta unu
Kuru soğan, tuz, karabiber, kimyon
1 yumurta, 2-3 diş sarımsak
Maydanoz (isteğe bağlı)
Diğer Malzemeler:
2 yemek kaşığı salça
Yarım bardak sıcak su
Domates, yeşilbiber
1 kg patlıcan (ince ve uzun tercih edin)
AKŞAM MENÜSÜNE KÜRDAN KEBABI TARİFİ
Köfte harcı için kıyma, rende soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, yumurta, ekmek ve ince kıyılmış maydanozu iyice yoğurun.
Harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Kızgın bir tavada önlü arkalı hafif kızartarak kenara alın.
Patlıcanları ince dilimler halinde kesin. Dilimleri 15 dakika tuzlu suda bekletin. Sonra kurulayıp kızgın yağda fazla karartmadan kızartın. Havlu kağıt koyduğunuz bir tabağa alarak fazla yağı süzdürün.
Sonra iki patlıcan dilimini artı şeklinde tezgâha koyup ortasına bir top köfte yerleştirin ve patlıcanları üzerine kapatın. Birer dilim domates ve biberi yerleştirin ve kürdanla sabitleyin.
Bütün patlıcanları bu şekilde hazırladıktan sonra cam fırın kabınıza dizin. Daha sonra salça ya da domatesle hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Biber ve domatesler kızarana kadar fırında pişirin.
ŞEKERPARE TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı irmik
125 gram oda ısısında margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
1,5-2 su bardağına yakın un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Süslemek için fıstık veya fındık
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
ŞEKERPARE TARİFİ YAPILIŞI
1. Şekerpare tarifi için önce şerbeti hazırlayın. Şekerparenin püf noktası şerbetin soğuk tatlının sıcak olmasıdır. Bu nedenle öncelikle şerbeti hazırlayarak kenarda soğumaya bırakın.
2. Sıra şekerparenin hamuruna geldi. Yumurtalardan birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın ve un haricindeki malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edip güzelce yoğurun. Buzdolabında hamuru yarım saat dinlendirin. Sonrasında hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin, şekerparelerin üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Çatalla üzerine şekil verebilirsiniz veya ceviz, fındık da kullanabilirsiniz.
3. 180 derece ısınmış fırında pişirin. Fırından çıkınca birkaç dakika dinlendirin ve şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra eğer üzerinde bir şey yoksa Hindistan cevizi veya fıstıkla süsleyebilirsiniz. Akşam yemeği menüsüne şekerpare tarifi hazır. Afiyet olsun...
HAVUÇ TARATOR TARİFİ MALZEMELER
3 orta boy havuç
1 kâse yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
HAVUÇ TARATOR TARİFİ
Havuç tarator tarifi için önce havuçları soyun ve rendeleyin. Ardından tencerede bir yemek kaşığı yağ ile kavurun. Eğer sarımsağın yoğurtta kokmasını istemiyorsanız havuçla birlikte sarımsağı da kavurun.
Ölen havuçları başka bir kaba alın ve birkaç dakika soğumasını bekleyin. Ardından yoğurtla bir güzel karıştırın. Sarımsağı yoğurtla sevenler yoğurda ekleyebilir. Bu şekilde güzel oluyor. Dileyenler üzerine biber ve yağ ekleyebilir ya da cevizle süsleyebilir. Havuç tarator tarifi hazır. Afiyet olsun...