En hızlı yaşlandıran besin! Her sabah tüketen milyonlar var, şeker, çölyak, obezitenin kaynağı...

Beyaz ekmeğin zararları saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre şeker hastalığı ve obezite gibi ölümcül hastalıkların da temelinde beyaz ekmek yatıyor. Peki beyaz ekmeğin zararları neler?

Kahvaltı sofralarında çok fazla yer edinen beyaz ekmek ciddi zararlar barındırıyor. Beyaz ekmek içerisinde iltihabı tetikleyen maddeler var. İşte detaylar...

Sofraların baş ucunda duran, milyonlarca insanın günlük tükettiği ancak uzmanların uyarısına göre halsizlik, yorgunluk ve kronik hastalık riskini artıran ekmek, erken yaşlanmaya neden oluyor.

Ekmek tüketmeyen insanların daha kolay kilo verdiği ve daha enerjik olduğu gözlemlendi. Gelin ekmeğin vücudunuzdaki etkilerine bir bakalım.

Tam buğday veya çavdar unundan yapılan ekmekler sağlıklı olarak kabul edilirken, durum beyaz ekmekte farklı.

Tam buğday veya çavdar unu içeren ekmekler, genellikle daha fazla besleyici değere sahip olarak bilinirken, beyaz ekmek aynı seviyede değerlendirilmiyor.

Beyaz ekmeklerde kullanılan katkı maddeleri sağlıklı beslenme açısından tartışma konusu oluyor.

Gluten hassasiyeti olanlar dikkat

Ciltte oluşan aknelere genellikle ekmekte bulunan gluten neden olur. Vücut gluteni salgılayamaz, bu nedenle bağırsak hasarına da neden olur.

Sindirim problemleri

Gluten, farklı sindirim sorunlarına neden olabilir. Tam tahıllı ekmek; önemli bir element olan lif içerirken, un ürünlerinde bu yoktur.

Obeziteye yol açar

Ekmek yemeyi bırakanların %70'inden fazlası ilk 2 hafta içinde kilo verir. Orta boy bir dilim ekmek 0,6 gram lif içerir ve diğer bileşenler vücut yağına dönüşür. Ekmeğin glisemik indeksi çikolatadan bile daha yüksektir.

Hamur işlerinde bulunan nişasta, sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına giren glikoza dönüşür. Bu da kısa sürede acıkmanıza neden olacağı anlamına gelir.

Yüksek glisemik endeks

Rafine edilmiş un kullanılarak yapılan beyaz ekmekler, genellikle yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu durum, kan şekerinin ani yükselip düşmesine neden olabilir.

Gluten hassasiyeti ve Çölyak hastalığı

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardaki gluten, bazı insanlar için sorun olabilir. Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar, gluten içeren ekmekleri tükettiklerinde sindirim problemleri ve diğer sağlık sorunları yaşayabiliyor.

Bazı diyetlere uygun değil

Düşük karbonhidratlı diyetler gibi bazı beslenme programları, ekmek tüketimini sınırlayabilir hatta tamamen ortadan kaldırabilir.