En etkili özür dilemenin 6 formülü

Özür dilemek hayatın içinde bir durum. Özür dilemenin inandırıcı olması için bazı şeylere dikkat etmeli. Peki etkili özür dilemek için olması gerekenler neler? İşte yanıtı...

Hilal Çakır

Pişmanlığınızı belirtmek için bazı noktalara dikkat etmeli. Empatik düşünme biçimi özür dilemenizi kolaylaştırır. İşte 6 adımda etkili bir özrün sırları...

ÖZÜR DİLEME YÖNTEMLERİ

1- BAKIŞ AÇISI

Karşı tarafın olaylara nasıl baktığını düşünün. Öncelikle problemin farkına varmakta fayda var. Kendi bakış açımızı bir kenara bırakarak özür dileyebilmeyi öğrenmek gerekiyor.

2- DURUMU KABULLENİP ADLANDIRIN

Karşımızdaki kişinin düşüncelerine değer vermeyi öğrenmeliyiz. Dünya bizim etrafımızda dönüyor algısından çıkarsak özür dilemek zaten kolay bir hal almış olacak. Kırıcı ve umursamaz tavırlardan sıyrılıp 'evet bunu ben yaptım ve şimdi sorumluluk alabilmeliyim' dediğimiz zaman dünya çok daha güzel bir yer olacak.

3- KONUŞMA TARZINIZI BASİT TUTUN

Sade ve anlaşılır bir dille özür dilemeliyiz. Olan durumdan pişmanlık duyduğumuzu net ve kısa kelimelerle ifade edersek karşımızdaki kişiye geçmesi daha kolay olacaktır.

4- ÖZRÜNÜZÜ KOŞULSUZ YAPIN

Bahanelerin ardına sığınmak her zaman en kolayıdır. Bahane uydurmadan özrünüzü dilerseniz karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi hissettirebilirsiniz. Ama sen şöyle yaptığın için bende bu kelimeyi söylemiştim demek yerine koşulsuzsa nedenleri bir kenara bırakarak özür dilerseniz karşınızdaki kişinin sizi affetmemesi neredeyse imkansızdır.

5- PİŞMAN OLDUĞUNUZU DİLE GETİRİN

Diyelim ki kötü bir durum yaşandı ve istemediğiniz bir söz ağzınızdan çıktı. Sıra özür dilemeye geldi. Kuru kuru özür dilemek olmaz. Bu durumdan ne kadar pişman olduğunuzu da ifade ederseniz özrünüzün etkisi artacaktır.

6- PROBLEMİ NASIL ÇÖZECEĞİNİZİ DE SÖYLEYİN

Özür dilediniz... İster süslü kelimelerle ister sade şekilde. Peki bu durumun bir daha yaşanmaması adına neler yapacağınızı da söylediniz mi?

Özür dilemeyi alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Ama karşımızdaki kişi de artık sizin bu durumu alışkanlık edindiğini zaten bilecek ve önemsemeyecektir.

Etkili bir iletişim için karşımızdaki kişiye özür dilediğiniz konuyla alakalı neler yapacağınızı da anlatmalısınız. Özür dilemek ancak o zaman kelime olmaktan çıkacaktır. Ve karşınızdaki kişinin kendisini önemli hissetmesine sebep olacaktır.