En çok onlar etkileniyor! Travma olmaması için deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Tüm dünyanın bir gerçeği olan doğal afetlerden en etkilisi depremi çocuklara anlatmakta fayda var. Hem deprem öncesi hem deprem sonrası tramvatik olarak çocukları o sürece hazırlamalı. Peki çocuklara deprem nasıl anlatılır? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Yerleşim yerlerine ciddi hasar veren aynı zamanda paniğe neden olan depremden en çok etkilenen ise çocuklar olur. Çocukların gelişim aşamasında böyle bir durumla karşı karşıya kalması büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden çocuklara anlaya bilecekleri seviyede deprem anlatılmalı.

Hem korunmaları hem de deprem anında ve sonrasında verecekleri tepki için bu anlatım oldukça önemlidir. Aksi halde deprem çocuklarda ruhsal sorunları tetikleyebilir.

ÇOCUKLARA DEPREM NASIL ANLATILMALI?

* Öncelikle deprem çantasını çocuklarla beraber hazırlayın. Çünkü bu onları güvende hissettirecek psikolojik bir durum. Çocuklara depremi anlatırken tane tane ve sakin cümleler seçin.

* Animasyonlar ya da çizgi karakterler kullanın çocuklara bu durumu panik yapmadan yaşamaları gereken bir süreç olduğunu anlatın.

* Ailecek hareket edeceğiniz bir süreç olduğunu özellikle belirtin. Durumu oyun oynar gibi anlatın. Güvende hissettikçe yetişkin yaşlarda bireysel bu durumun hakkında gelebilirler.

* Legolarda kasaba oluşturup bir deprem esnasında neler yaşanacağını neler yapması gerektiğini anlatın.

Panik ve korku anında ne yapmalı? Paniği yatıştıracak yöntemler

Acil durumlarda buzdolabında hazır olması gereken aperatif kahvaltılık! Taze olarak tutun...