Hilal Çakır
Mercimek köftesi hem pratik hem lezzetli tariflerinden biri. Mercimek köftesi tarifinde mercimeğin ıslatılması kıvamı açısından önemli. Suyunu fazla koyunca köfte daha yumuşak olabilir, az koyunca ise sert olabilir. Bu yüzden malzemeleri eklerken kıvama göre hareket etmek gerek. İşte nefis mercimek köftesi tarifi ve malzemeleri...
MERCİMEK KÖFTESİ MALZEMELER
1 Adet doğranmış patates
1 Su bardağı kırmızı mercimek
4 Su bardağı su
1 Su bardağı köftelik bulgur
1/2 (Yarım) su bardağı zeytinyağı
1 Adet kıyılmış soğan
1 Çorba kaşığı dolusu biber salçası
1 Çorba kaşığı dolusu domates salçası
4 Dal kıyılmış taze soğan
1/2 (Yarım) demet kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı toz kimyon
1/2 (Yarım) adet limon
Bir miktar tuz
1 Adet kıvırcık marul (sevis için)
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ
Önce mercimekleri yıkayın. Sonra patetesleri soyun.
Mercimek, patates ve suyu bir tencereye alın ve yumuşayana kadar pişirin.
Sıcakken bulguru ilave edin ve karıştırın. Bulgurlar şişene kadar bekleyin.
Bu esnada zeytinyağı ve soğanı iyice solana kadar kavurun. Mercimekli bulgurun üzerine dökün ve karıştırın.
Kalan malzemeleri salçaları, taze soğanı, maydanozu, kimyonu ve limon suyunu ilave ettikten sonra bir süre karıştırın daha sonra bütünleşene kadar yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve kıvırcık marul serilmiş tabağa köfte şeklinde sıkıp servis edin.
İsteğe göre şekilleri yuvarlak veya uzun da yapılabilir.
Afiyet olsun...