En bereketli aşure tarifi! Kepçeyi daldırdıkça çoğalıyor

Birlik, beraberlik, hoşgörü ve bereketi temsil eden aşure, çeşitli malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılıyor. Peki, en kolay aşure tarifi nedir? Muharrem ayında yapılan bu güzel tatlı ayrıca insanların farklılıklarıyla bir arada yaşayabileceği mesajını verir. İşte buğdayından bademine kadar bol bereketli aşure tarifi…

AZİME KAHYA

Aşure tarifi merak ediliyor. Buğday, bakliyat, kuruyemiş ve meyve gibi çeşitli ürünlerin bir araya getirilmesiyle yapılan aşure aynı zamanda birlik ve beraberliği temsil ediyor. Peki, aşure nasıl yapılır? Aşurenin püf noktası ne?

Aşure tarifi evdeki malzeme listesine göre değişir ve yapılan aşure komşulara, dostlara ikram edilir.

AŞURENİN PÜF NOKTALARI

Nohut, kuru fasulye ve buğdayı ayrı ayrı bir gece önceden ıslat. Bu, hem gazını alır hem de daha kolay pişmesini sağlar.

Aşurelik buğdayın tam açılması, nişastasını salması kıvam açısından çok önemlidir. Buğdayı pişirdikten sonra kapağını kapatıp 15–20 dakika dinlendirirsen daha kıvamlı olur.

Şeker malzemelerin sertleşmesini önlemek için en son eklenir. Tüm malzemeler iyice piştikten sonra şeker ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatın.

Kuru kayısı, üzüm ve inciri ayrı bir kapta kısa süre haşlayıp sonra eklemek; rengini ve aromasını aşureye yaymadan korur. Böylece aşurenin rengi koyulaşmaz, berrak kalır.

Aşure yoğun kıvamlı olduğu için dibi tutmaya meyillidir. Tahta kaşıkla sık sık karıştır.

Kıvamı çok yoğun olursa azar azar sıcak su ekleyebilirsin. Soğuyunca zaten biraz daha koyulaşacaktır.

Tarçın, nar, ceviz gibi süsleme malzemelerini aşure sıcakken eklersen kararıp bozulabilir. Ilıdıktan sonra eklemek daha şık ve sağlıklı olur.

Malzemeler çok olduğu için büyük ve geniş bir tencere kullanmak taşmayı ve karışmayı önler.

EN KOLAY AŞURE TARİFİ MALZEMELER

1 su bardağı buğday (aşurelik)

1/2 su bardağı nohut

1/2 su bardağı kuru fasulye

1/2 su bardağı pirinç

1/2 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)

1/2 su bardağı kuru üzüm

1 çay bardağı fındık, ceviz ya da badem (isteğe bağlı)

1,5–2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre ayarla)

1 çay kaşığı tarçın (üzerine)

Üzeri için:

Nar taneleri

Ceviz

Tarçın

Hindistan cevizi (isteğe bağlı)

AŞURE TARİFİ

Buğdayı, nohudu ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ayrı ayrı ıslatın.

Ertesi gün tüm bakliyatları ayrı ayrı haşlayın. Sonra hepsini büyük bir tencereye alın.

1/2 su bardağı pirinci yıkayıp ekleyin. Üzerine 8–10 su bardağı sıcak su dökün. Orta ateşte pişirmeye başlayın.

Kayısı ve üzümü ayrı kapta 5 dakika kadar kaynatın, sonra tencereye ekleyin.

Şekeri ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak 10–15 dakika kaynatın. Fındık, ceviz gibi kuru yemişleri de ekleyebilirsin.

Hafif yoğun, koyu çorba kıvamında olmalı. Gerekirse sıcak su ilavesi yapabilirsin.

Kâselere paylaştır, soğuyunca üzerine ceviz, nar, tarçın serpiştirin. Yaklaşık 45–60 dakika pişirin.

Şeker ekledikten sonra aşureyi çok fazla kaynatmayın, aksi halde yoğunlaşabilir. Ilıyınca kıvamı daha da koyulaşır. Afiyet olsun.

En kolay pişen bazlama tarifi! Yoğur, at tavaya! 6 dakikada kahvaltıya hazır