AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yapılan araştırmalarda son yıllarda bebeklerde gelişime dair yaşanan gerilemelerin kaynağı annenin tükettiği besinlerden dolayı olduğu anlaşıldı. Emzirme döneminde anne adayının tükettiği her besin süte karışır bu da bebeğin de o besinleri tüketmeye zorlar.
Araştırma yapan bilim insanları bu besinlerin bebeklerde özellikle zeka geriliğine neden olduğunun altını çizdi. Öte yandan zehirlenme ve çeşitli hastalıklara neden olan bu besinlerin neler olduğu açıklandı.
Vücut rafine şekeri enzimlenmez ve atık olarak kalır. Süt yapan hormonlar bu besinleri kullanınca anne sütüne karışır. Bu yollarda bebekler henüz gelişmemiş vücutlarında rafine şekerine maruz kalır. Rafine şeker maddelerini vücuttan atamayan bebeklerde bağırsak hastalıkları görülür.
Kızartmalarda ve açık yemeklerde kullanılan bu yağ türü vücutta hormonların işleyişini etkiler. Bu da anne sütünü azaltmaya neden olur. Vitamin ve mineralleri azaltarak bebeğe geçen sütün kalitesini bozar.
İşlenmiş sucuk, çiğ et, salam, pastırma gibi yiyecekler sinir hücrelerini geriletir. Anne sütüne karışan işlenmiş gıda maddeleri aynı etkiyi bebeklere de geçirir. Bu da bebeklerin beyin gelişimini olumsuz etkiler.
Anne sütüne karıştığında bebeklerde gaza neden olur. Gaz bebekler tarafından rahat çıkarılmadığından sindirim sorunlarına neden olur.
Vücuda giren en gereksiz besindir. İçeriklerinde jel, katı yağlar ve renklendirici maddeler bulunur. Bu maddeler anne sütüne karışır. Abur cuburdaki bu zararlı maddeler bebeklerde gelişimi destekleyen hücreleri azaltır.