AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Poğaça için peynirleri hazır tutun. Poğaça ister ikindi çaylarına ister sabah kahvaltılarına yapılır. Peki sıcacık ve yumuşacık poğaça nasıl yapılır?
İşte yumuşacık ve nefis bir poğaça tarifi:
Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (veya 1 paket yaş maya)
5-6 su bardağı un (azar azar ekleyerek kontrol edin)
İç harcı için:
Beyaz peynir veya kaşar peyniri
Maydanoz (isteğe bağlı)
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Susam veya çörek otu
Yapılışı:
Mayayı Aktifleştirin:
Ilık süt ve ılık suyu bir karıştırma kabına alın. İçine toz şekeri ve mayayı ekleyerek karıştırın. 5 dakika kadar bekleyin.
Hamuru Yoğurun:
Sıvı yağı ekleyin, ardından tuzu ve unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
İç Harcı Hazırlayın:
Beyaz peyniri ezip içine ince kıyılmış maydanoz ekleyin (isteğe bağlı). Kaşar peyniri kullanacaksanız, rendelemeniz yeterli.
Şekil Verin:
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde açın. Orta kısmına iç harç koyup kapatın ve yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Üzerini Süsleyin:
Üzerine yumurta sarısı sürün, ardından susam veya çörek otu serpin.
Pişirin:
Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri güzelce kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
Servis Önerisi:
Fırından yeni çıkmış sıcak poğaçaları çay eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!