Elektrolit kaybına karşı süt ve ayran tüketin

Aşırı sıcaklar yaz içeceklerine olan ilgiyi artırdı. Fakat aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açtığından tüketilen içeceklere de dikkat etmek gerekiyor. Süt ve ayran ise vücudun kaybettiklerini geri kazandırıyor. Peki, yazın hangi içecekler içilmemeli?

DHA

Aşırı sıcağın vücutta sıvı, mineral ve elektrolit kaybına yol açtığını belirten Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri, yazın içilmesi gereken içeceklerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. İşeri, süt ve ayranın vücudun kaybettiklerini geri kazandırdığını söyledi. İşte yazın içilmemesi gereken içecekler...

DHA'da yer alan habere göre Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri, aşırı sıcakların görüldüğü yaz aylarında insan vücudunun normalden çok daha fazla su kaybı yaşadığını belirterek, şu şekilde konuştu:

"Sıcak yaz günlerinde vücuttan birçok mineral, elektrolit ve sıvı atılır. Bu kaybın takviye edilerek yerine konması bedensel fonksiyonların yerine getirilmesi için çok önemlidir."

KATKISIZ SU OLMALI

Öğr. Gör. Merve İşeri, dehidrasyondan nasıl korunulması gerektiğini şöyle anlattı:

"Su, içinde hiçbir katkı bulunmayan, şeker ve tuz yüklemesi yapmayan; insan vücudunun en şiddetle gereksinim duyduğu içecektir. Sık sık su ile vücuda takviye yapılması gerekir. Su içmeyi sevmeyenler sularını salatalık, limon, çubuk tarçın, karanfil, çilek dilimleri veya buz küpleri ile zenginleştirerek tatlandırabilirler. Ancak şeker veya tuz eklemekten kaçınılmalıdır."

SÜT VE AYRAN VÜCUDUN KAYBETTİKLERİNİ GERİ KAZANDIRIYOR

Süt ve ayranın da protein, karbonhidrat, kalsiyum ve elektrolitler açısından zengin olduğunu ve vücudu desteklediğini belirten İşeri, şunları önerdi:

"Özellikle terleme ile vücuttan atılan sodyumun yerine konmasında süt önemli rol oynar. Benzer şekilde, ayran da vücudun kaybettiklerini geri kazandırırken aynı zamanda probiyotik özelliği sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur."

Merve İşeri, ayranın tuzsuz veya az tuzlu içilmesi gerektiğini de vurguladı.

Taze sıkılmış sebze ve meyve sularının da içerdikleri vitamin ve mineraller açısından zengin ve lezzetli alternatifler olacağını kaydeden İşeri, "Özellikle salatalık veya karpuz gibi su içeriği yüksek olan sebze meyvelerle hazırlanan meyve suları sağlıklı bir tercih olur" dedi.

YAZIN TÜKETİLMEMESİ GEREKEN İÇECEKLER

Öğr. Gör. Merve İşeri, sıcak havalarda içilmesi kesinlikle tavsiye edilmeyen içecekler konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Yazın içerisinde yüksek oranda şeker ve katkı maddesi bulunan sporcu içecekleri ile gazlı veya gazsız meşrubatlar, hazır meyve suları ve büyük oranda su kaybına neden olan alkollü içeceklerden kaçınmak gerekir."