Elazığ yöresinin en meşhur tatlısı! Dolanger evde nasıl yapılır?

Şerbeti kıvamı ve yapımı oldukça değişik olan dolanger tatlısı damakta enfes bir tat bırakır. Yapımı burma baklavasına benzer. Özel günlerin en ideal tatlısıdır. Peki evde dolanger tatlısı nasıl yapılır? İşte cevabı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Elazığ lezzetlerinden en dikkat çekeni olan dolanger tatlısı adını yapımından alır. Oldukça zahmetli olan bu lezzetin görüntüsü burma baklava ile aynıdır. Osmanlı mutfaklarında ceviz ve fındık karışımıyla yapılırdı. Yöreden yöre de adı değişen dolanger tatlısı Gaziantep'te fıstıklı yapılır.

PEKİ ELAZIĞ USULÜ DOLANGER TATLISI EVDE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER;

Hamur için;

Bir bardak ılık süt

Bir su bardağı kadar oda sıcaklığında bekletilmiş yoğurt

Bir buçuk çay bardağı sıvı yağ

3 adet orta boy yumurta

Bir buçuk paket kabartma tozu

8 bardak un (göz kararı)

İç malzemesi için; çekilmiş 3 su bardağı ceviz

Üzerini için ise; Bir buçuk su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için; 4 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, 2 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI;

Bir kabın içine yumurtaları kırıp iyice çırpın.

Akabinde üzerine sütü, yoğurdu, sıvı yağını ve bir yemek kaşığı kadar sirke ekleyin.

Karıştırmaya devam ettiğiniz malzemelere daha sonra kabartma tozunu ve yavaş yavaş un ilave edin.

Hamuru iyice yoğurun. Ortalama bir saat dinlendirmeye bırakın.

Avuç içi büyüklüğünde hamur parçaları koparın ve yuvarlatın.

Saha sonra açacağınız tezgahın üzerine mısır unut döküp oklavayla incecik açın.

Yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. Açığınız hamurun içine ceviz koyup sarın.

Yuvarlak tepsiye buruşturarak koyun.

Tüm hamurları yerleştirdikten sonra üzerine sıvı yağ sürün.

200 derece ısıtılmış fırına verin.

Fırında ortalama 30 dakika bekletin.

Arından şerbeti için bir tencereye suları şekeri ve limon suyunu koyun karıştırın.

10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın.

Tepside çıtır çıtır olmuş hamura dökün. Üzerini kapatıp bekleyin.

Daha sonra kesip dondurmayla beraber servis edin.

Afiyet şifa olsun...

Sakın yanlışlıkla parmaklarınızı yemeyin! Muazzam soslu buffalo wings tarifi...

Patates kızartmasının vazgeçilmez sosunu evde yapın! En sağlıklı mayonez tarifi