Ekmek tüketmeyi bıraktığınızda vücutta neler olur?

Ekmek kahvaltıda, ara öğünde, akşam yemeğinde en çok tükettiğimiz gıda. Peki, ekmeğin zararı ne? Ekmek tüketmeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?

Ekmek yemeyi bıraktığınız anda vücudun düzeni değişir. Ekmek içerisindeki vitamin ve minerallerden dolayı hızlı yaşlanmanıza sebep olabilir. Bu yüzden ekmek tüketmeyi bıraktığınızda kendinizi hafif hissetmeniz normal.

HANGİ EKMEK DAHA SAĞLIKLI?

Tam buğday ekmeği, çavdar veya tam buğday unundan yapılan ekmekler kesinlikle sağlıklıdır. Ancak konu beyaz ekmek olduğunda sonuçlar o kadar da iyi değildir.

EKMEK TÜKETMENİN ZARARLARI

Kolay kilo vermeye başlarsınız, kendinizi hafiflemiş hissedersiniz. Ekmek yemeyi bırakanların yüzde 70'inden fazlası ilk 2 hafta içinde kilo verir. Orta boy bir dilim ekmek 0,6 gram lif içerir ve diğer bileşenler vücut yağına dönüşür. Ekmeğin glisemik indeksi çikolatadan bile daha yüksektir.

Hamur işlerinde bulunan nişasta, sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına giren glikoza dönüşür. Bu da kısa sürede acıkmanıza neden olacağı anlamına gelir.

20. yüzyılda, un ve maya değişti bununla beraber yoğun enerji ve katkı maddelerinin yerini aldı.

CİLT SORUNLARI

Cilt sorunlarınız varsa düzelme sürecine geçer. Ciltte oluşan aknelere genellikle ekmekte bulunan gluten neden olur. Vücut gluteni salgılayamaz, bu nedenle bağırsak hasarına da neden olur.

SİNDİRİM SORUNLARI

Gluten, yukarıda bahsettiğimiz gibi, farklı sindirim sorunlarına neden olabilir. Tam tahıllı ekmek; önemli bir element olan lif içerirken, un ürünlerinde bu yoktur. Günde 5-6 dilim tam tahıllı ekmek, günlük normu karşılamaya yetecek kadar lif sağlar. Meyve ve sebze yiyerek bu normu elde etmek istiyorsanız, 14 elma, 21 havuç, 25 domates veya yaklaşık 5 adet salatalık yemelisiniz.

Beyaz ekmek faydalı madde içermeyen bir üründür. Vitamin içermeyen yiyecekler yemek, vücudumuzun genç kalmasını imkânsız hale getirir. Bu yüzden rafine un ürünlerini sevenler, gerçekte olduklarından daha yaşlı görünmeye eğilimlidirler.