Eklem ağrıları en çok kadınlarda görülüyor

Kadınlarda eklem kireçlenmesinin daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, yaşla birlikte bu eklem hastalıklarının arttığını belirtti. İşte eklem ağrıları için önlemler...

Gün içinde yaptığımız oturmaktan eğilmeye ve kalkmaya kadar yaptığımız birçok yanlış hareket eklemlere zarar verdiği gibi vücudu yıpratıyor. Özellikle kadınlarda eklem ağrılarının daha fazla görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, yapılması gerekenleri anlattı.

YAŞLA BİRLİKTE ARTIYOR

Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Eklem kireçlenmesinin tedavisinde, özellikle eklem açıklığını korumaya yönelik egzersizler çok önemli. Eklemlerde kısıtlılık varsa germe egzersizleri, kısıtlılık yoksa açıklığı korumaya yönelik egzersizler mutlaka uygulanmalı. Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor.” açıklamasında bulundu.

FAZLA KİLOLAR ETKİLİYOR

Osteoartritin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak oluşumunda pek çok faktörün rolünün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, şu şekilde konuştu:

“En başta da genetik faktörler geliyor. Sorunun temelinde yatan kemiksel kıkırdak yıpranmasının nedenleri ise eklemlere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin, diz osteoartritinde mekanik yıpranmanın nedenlerinden biri aşırı kilo. Kilo fazlalığı olan kişiler her hareket ettiklerinde eklemler birbirine daha yakın olduğu için, sürtünme artıyor ve bu da mekanik strese neden oluyor. Böylece kıkırdakta yıpranma başlıyor.”

25-30'LU YAŞLARA DİKKAT

Bir diğer nedenin ise tekrarlayan mikrotravmalar, yani yanlış kullanım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Semih Akı, özellikle dikkat adilmesi gereken durumları şöyle anlattı:

“Özellikle sporcularda gözlenen bası dönme hareketi veya sürekli çömelme, aşırı merdiven inip çıkma gibi dizi gereğinden fazla kullanmalar yıpranmaları hızlandırıyor. Yıpratıcı etkenlere fazla maruz kalındığında osteoartrit 25-30’lu yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, hastalığın seyrinde ve gelişim hızında; yapılan iş, vücudun kullanım şekli, günlük yaşam tarzının çok hareketli ya da daha durağan olması gibi pek çok faktörün etkili olduğunu söyleyebiliriz.”