Merve Kantarcı Çulha
Roza ve egzama belirtileri birbiriyle karıştırılıyor. Roza, yüz bölgesinde kızarıklık, belirgin ince damarlar, sivilce benzeri lezyonlarla ortaya çıkan bir cilt hastalığı. Egzamada ise kaşıntı, yanma ve hassasiyet ön planda. Egzamanın yüzde daha çok göz kapakları gibi ince deri bölgelerini tercih ettiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özdemir, Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtladı.
"Roza nasıl geçer?" sorusunun cevabını merak edenler özellikle cilt kremlerini araştırıyor. İşte egzamayla rozayı ayıran tüm detaylar...
Roza hastalığı nedir?
Roza, yüz bölgesinde kızarıklık, belirgin ince damarlar, sivilce benzeri lezyonlar ve nadiren ödem kaynaklı yüzde şişliğe neden olan kronik seyirli bir cilt hastalığıdır.
Roza kimlerde görülür?
En sık orta yaşlarda görülmesine rağmen çocuklar ve yaşlılarda da görülebilir. Açık tenli bireylerde daha sık görülür.
Roza hastalığının sebebi nedir?
Kesin neden bilinmiyor. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, stres ve stres kontrol yönetiminde yetersizlikler, damar anormallikleri ve bağışıklık sisteminde gelişen anormallikler rol alabiliyor.
Roza hastalığının belirtileri nelerdir?
Yüzde ani meydana gelen sıcaklık hissi, yüz orta bölgede (alın, burun, çene ve yanaklarda) başta tekrarlayan ama sonra kalıcı olmaya başlayan kızarıklık, zamanla bu bölgelerde ince kılcal damarların belirginleşmesi görülür.
Hastalık ilerledikçe bu bölgelerde sivilce benzeri lezyonlar gelişir, ciltte yanma, batma ve hassasiyet gelişir, hasta hangi kremi sürse yüzünde rahatsızlık hisseder.
Hastalık gözlerde kuruluk, tahriş, kızarıklık ve kirpik diplerinde sivilcelenmelere yol açabilir. Tedavi edilmezse yüzde ve özellikle burunda rinofima olarak adlandırılan ödem ve deride kalınlaşmalara yol açar.
Roza hastalığını neler tetikler?
Roza hastalığında damarsal yapıda bozulmalar görüldüğü için yüze kan akımına neden olacak faktörler tetiklenmeye yol açar.
Bunlar; aşırı yorucu egsersizler ve işler yapmak, acı-ekşi ve çok baharatlı yiyecekler, sıcak yemek ve içecekler, alkol tüketmek, güneş, sıcak hava ve sauna-hamam gibi sıcak ortamlarda bulunmak şeklinde sıralanabilir.
Stres, duygu durum kontrol bozuklukları, aşırı soğuk, rüzgâr, kortizon içeren hap-kremler, tansiyon ilaçları, B6-B12 vitaminleri ve Demodeks parazitleri de hastalığı tetikler ve önlem alınmazsa mevcut hastalığın daha şiddetlenmesine neden olurlar.
Çay ve kahve sıcak olmayacak şekilde günde 1-2 bardak tüketilebilir. İçildiğinde sıcaklık hissi ve terlemeye neden olan bitki çayları da hastalığı tetikleyebilir.
Roza ile egzamayı nasıl ayırabiliriz?
Egzamalar, yüzde daha çok göz kapaklar gibi ince deri bölgelerini tercih eder. Bununla birlikte yüz diğer bölgelerde etkilenebilir.
Egzamalarda lezyonlar daha çok yüzeyden kabarık, kızarık ve üzerinde ince deri pullanmalarının görüldüğü sedefe benzer yaralar gelişir. Ağırlıklı olarak kaşıntı, yanma ve hassasiyet yaparlar.
Sıcak basması, deri yüzeyinde görülen kızarıklık, ince damarlar ve sivilce benzeri lezyonlar egzamalarda görülmez.
Alerjik ve tahriş egzamalarında neden faktörler tespit edilip ortadan kaldırılırsa uygun tedavi ile tam iyileşme görülür. Roza hastalığı kronik seyirlidir. Zaman zaman hastalık tekrar edebilir.
Roza hastalığı olanlar cilt bakımına nasıl dikkat etmelidir?
Cildi tahriş etmeyen, hassas ciltler için uygun olan sabunlar, sıvı temizleyiciler ve nemlendiriciler kullanılabilir.
Demodeksler rozalı ciltlerde çoğalmaya meyillidir, bundan dolayı bu parazitlerle mücadele edecek temizleyici ürünler ve kremler tercih edilebilir. Bu ürünleri kendi başlarına değil doktor tavsiyesiyle almalarını tavsiye ederim.
Cildi tahriş eden kimyasal veya doğal peelingler, kremler ve benzeri cilt bakımlarından kaçınmaları gerekir.
Roza cildine uygun güneşten koruyucu kullanımı rutin olarak gerekmektedir.
Makyaj zorunlu durumlarda yapılabilir.
Sık yastık kılıfı değişimi, yüz cildini aşırı sıcak ve soğuğa maruz bırakmamak ve buna göre önlemler almak iyi olur.