Egzama için banyo suyuna 2 damla ekleyin! Uzmanı egzamayı bitiren çözümü açıkladı

Sıcaklıklar artınca çocuklarda egzama şikâyetleri de artıyor. Bu aylarda terlemeye, kullanılan şampuana, temizlik ürünlerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı'ya açıklamalarda bulundu. İşte çocuklarda egzamaya, kaşıntıya karşı çözüm önerileri…

Merve Kantarcı Çulha

Egzamaya yatkın cildi olan çocuklarda yaz aylarında kaşıntı daha fazla görülüyor. Böyle çocukların cildine çok önem vermek gerekiyor.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda egzama için önemli uyarılarda bulundu. Egzamalı çocuklar için banyo suyuna birkaç damla banyo yağını eklemeyi öneren Nacaroğlu, banyo yağlarının cilt kuruluğunun önüne geçtiğini söyledi.

İLK 30 DAKİKAYA DİKKAT

Yaz aylarında özellikle deri alerjilerinde artış olduğuna dikkat çeken Nacaroğlu, şu şekilde konuştu:

"Atopik dermatit diye belirttiğimiz egzamalı çocuklarımızın cildi daha hassas hale gelir ve çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz sıcak ve nemli havalarda cilt bakımına daha fazla özen göstermemiz gerekmektedir. Yine yaz döneminde güneş alerjisi duyarlı yetişkin ve çocuklarda, güneşe maruziyet ile ilk 30 dakika içerisinde ciltte kaşıntı, kabarıklık, şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yaz döneminde artan havuz kullanımı ile birlikte havuzlarda kullanılan klora bağlı olarak da cilt alerjileri de oluşabilir. Özellikle egzamalı olgularda havuz kullanımı sonrası egzama bulgularında artış gözükebilir. Klor aynı zamanda, duyarlı kişilerde; ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, batma, sulanma gibi yakınmaların ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir."

ÇOCUKLARDA EGZAMAYI AZALTAN ÖNERİLER

Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, yaz döneminde alerjik çocuklarda cilt bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli hususları şöyle sıraladı:

Güneşten korunma: Güneş, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir ve cildi tahriş edebilir. Güneş ışınlarının en güçlü olduğu ve dik açıyla geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş maruziyetinden korunmak gerekir. Yine ek olarak diğer saatlerde güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü, koruyucu kıyafetler kullanılması ve dışarıda geçirilen zamanlarda yüksek koruma faktörlü, suya dayanıklı güneş koruyucu krem kullanmak gerekir.

Kıyafet seçimi: Terleme, sıcak ortamlar, tüylü-kürklü-yünlü kumaşlarla temas, cilde yapışan giysiler, naylon içerikli giysiler egzama şikâyetlerini arttırabilir. Bu nedenle yaz aylarında hafif, gevşek, pamuklu ve bol, nefes alabilen giysiler tercih edilmelidir. Giysiler yıkandıktan sonra iyi durulanmalıdır. Bazen kullanılan deterjan ve yumuşatıcılar egzama şikâyetleri arttırabilir. Yumuşatıcı kullanılmaması ve deterjan yerine sabun tozu kullanılması tercih edilebilir.

Sıvı alımı: Yaz aylarında çocuklar daha fazla terler ve sıvı kaybı yaşarlar. Artan sıvı kaybı sonrası cilt daha fazla kurur bu durumda egzamaları artırabilir. Ayrıca sıcak yaz günlerinde terlemeyi önlemek çoğu zaman mümkün olmayabilir ve bunun sonucu olarak oluşan nem de alerjik cilt reaksiyonlarını artırabilir. Bu nedenle, sıcak yaz günlerinde çocuklarımızın vücutlarının nem dengesini korumak için yeterli su içmesini sağlamak gereklidir.

Havuz kullanımı: Özellikle egzamalı olgularda havuz kullanımı sonrası egzama bulgularında artış gözükebilir. Klor aynı zamanda, duyarlı kişilerde; ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, batma, sulanma gibi yakınmaların ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle havuz kullanımı sonrası kurumaya ve klora bağlı şikâyet artışı olmaması için yüzme sonrası duş alınması ve sonrasında vücut henüz nemliyken çocuklara uygun nemlendiricilerle yoğun nemlendirme uygulanması önemlidir.

Duş ve Banyo kullanımı: Sıcak havalarda terledikten sonra da düzenli olarak kısa süreli ılık duş veya banyo yapmalarını sağlamak, ciltteki teri ve alerjenleri temizleyerek egzama şikâyetlerini azaltacağı unutulmamalıdır. Ancak banyo sırasında çok sıcak su kullanılmaması, sert tahriş edici ürünler kullanılmaması önemlidir. Temizleyici olarak egzamalı çocuklara uygun şampuanların tercih edilmesinde yarar vardır. Banyo sonrası henüz vücut nemliyken kısa süre içinde egzamalı çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir. Yine ek olarak cildi çok kuru çocuklar için banyo yağları banyo suyuna katılarak kullanılabilir.

Son olarak cilt alerjileri ve egzama bulguları her çocukta farklılık gösterebilir, bu nedenle çocuğunuzun alerjik tepkilerine göre cilt bakımınızı doktorunuzun önerilerine göre ayarlamak gerektiği unutulmamalıdır.