Edirne'de Osmanlı'dan beri üretimi devam eden meyve sabunları ihraç ediliyor

Hem görüntüsüyle hem de kokusuyla dikkat çeken Edirne'nin meşhur el emeği ''kokulu meyve sabunu'' Amerika, Rusya, Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Meyve şekli verilerek, üretilen sabunlar, özel günlerde süs eşyası olarak alıcı buluyor. Peki, meyve sabunu nasıl yapılıyor? İşte Edirne'nin geleneksel sabunlarının sırrı...

DHA

Edirne'nin meşhur meyve sabunu geleneği uzun yıllardır devam ettiriliyor. Edirne'de, Osmanlı'dan günümüze ulaşan "kokulu meyve sabunu" üreticiliği, yüzlerce ailenin geçim kaynağı olmaya devam ediyor. El emeği sabun üretimini teknolojiyle buluşturan Can Ürenli, Amerika, Rusya, Almanya gibi ülkelere meyve sabunu ihraç ettiklerini söyledi.

DHA'da yer alan habere göre Edirne'de 17'nci yüzyılın ortalarında bazı evlerde hamur kıvamına getirilen, misk, amber ve gül kokuları karıştırılmasının ardından meyve şekli verilerek, üretilen sabunlar, özel günlerde süs eşyası olarak alıcı buluyor. Edirne'de iş kolu haline gelen 'meyve sabunu' üretimi, Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kurslarda ise meraklısına öğretiliyor.

"DÜNYANIN BİR ÇOK NOKTASINA ÜRÜN GÖNDERİYORUZ"

Ürenli, "Rusya'ya çok yoğun gönderiyoruz şu anda. Meyve sabununun biraz daha değişiğini, daha çok kullanılabilecek gibi olanlarını gönderiyoruz. Bu ay Almanya'ya da meyve sabunu sevkiyatı yaptık." diye konuştu.

"AMACIMIZ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK"

Eşi Can Ürenli ile birlikte çalışan Sermin Ürenli de Edirne'nin geleneksel sabunculuk mesleğini yaşattıkları için mutlu olduklarını söyleyerek, "Daha da ileriye götürmeliyiz. Bu el emeği meslek, 'Edirne var oldukça devam etmeli' diye düşünüyoruz. En güzelini, doğalına en yakın olanını yapmaya çalışıyoruz. Biz uzun yıllar önce bu mesleğe başladık. Üretimini yaptıktan sonra sabunları, dükkanlarımızda perakende satıyoruz." ifadelerini kullandı.

EDİRNE SABUNU NASIL YAPILIYOR?

Özellikle yurt dışından talep aldıklarını ifade eden Sermin Ürenli, "Hemen hemen her ülkeye ihracat yaptık. Dünyada bulunabilen bir sabun değil. Uzun bir el işçiliği var. Herkesin uğraşıp yapabileceği bir iş değil. Sabuna şekil verdikten sonra 5- 6 kere ele almanız gerekiyor. Bu çok emek gerektiren, özveri isteyen bir iş. O nedenle tek Edirne'de devam ediyor. Bir süre herkes yapabiliyor ve sonra bırakıyorlar. Biz devam ettirmeye var gücümüzle uğraşıyoruz." dedi.