AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Her ebeveyn çocuğunun zeki olmasını ister. Ancak doğru bilinen birçok yanlış çocuklardaki zekayı kullanma durumunu etkiliyor. Ebeveynlerin en sık yaptığı hata öfkeyle çocuklarına bağırmaktır. Bu bağrışların ardı pişmanlık olsa da söz ağızdan çıkmış oluyor. Şüphesiz anne babalar bazen yorgunluktan sabırsız ve düşüncesiz olabiliyor. Fakat bunun acısı çocuklardan çıktığında uzun vadede duygusal hasara neden oluyor. Peki, ebeveynlerin çocuklarına asla söylememesi gereken şeyler neler?
Hepimiz ebeveynliğin zor olduğunu biliyoruz. Çocuklara her zaman doğru olanı söyleyecek iradeyi ve sabrı bulamıyoruz. Ebeveynler için doğru sözleri bir araya getirdik. Değişim için süre farklı olabilir ancak pişman olacağınız bir şey söylemek istemiyorsanız bu liste örnek olabilir.
ÇOCUKLARA ASLA SÖYLENMEMESİ GEREKEN ŞEYLER VE ONUN YERİNİ TUTACAK CÜMLELER
1. Sözlerinizi davranışlara yansıtın
Asla "Dediğimi yap, yaptığımı yapma" demeyin. Çocuklara olumsuz yüklemler yerine bunu anlatmak için olumlu yüklemleri kullanın. Bazen böyle davranmamız gerekir ve bunu yaparız ya da bundan dolayı böyle yaptım gibi...
2. Kıyaslama yapmayın
Bir çocuğu başka bir çocukla olumlu ya da olumsuz olarak karşılaştırmaktan kaçının. Bunun yerine olumlu olan belirli bir özelliği veya davranışı övün.
3. Olumlu bir yaklaşım benimseyin
En derin arzumuz görüldüğünü, duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmektir. Çocuklar istisna değildir. Dünyaya nasıl uyum sağladıklarını ve başkalarıyla nasıl bağlantı kurduklarını anlamak için çok çalışıyorlar. Bazen işleri olağanüstü derecede iyi yapacaklar, bazen de berbat bir şekilde başarısız olacaklar. Bu şekilde öğreniyorlar. Deneyime izin verin ve sabırlı olun.
4. Seçenekler sunun
Çocuklar büyükler tarafından kabul görmek ister. Bu yüzden her şeye hayır demek yerine evetten yola giderek anlatın. Çözümler sunmak ve seçenekler sunmak, çocuğunuzun istediği gibi gitmediğinde duygularıyla baş etmesine yardımcı olmak için uzun bir yol kat edecektir. Daha sonra onlara kendi çözümlerini bulma gücü verir.
5. Duygularını destekleyin ve keşfedin
Çocuğa sinirlisin ya da bu çocuk sinirli demeyin. Bunun yerine "Öfkelenmekte sorun yok. Hadi bunun hakkında konuşalım" deyin. Canlandırıcı, teşvik edici bir dil kullanın.