Nur Sena Sarıtaş
Amerikalıların vazgeçilmez atıştırmalığı olan ballı, tuzlu fıstık zekadan kalbe kadar vücuda çeşitli yönlerden fayda sağlıyor. Peki, tuzlu, ballı fıstık nasıl yapılır?
Amerika'da birçok kişinin masasından, cebinden ballı, tuzlu fıstık eksik olmuyor. Bunun tek sebebi lezzet değil. Özellikle yer fıstığındaki niasin ve E vitamini bilişsel işlevleri artırıyor. Fakat bununla da bitmiyor.
TUZLU, BALLI FISTIĞIN FAYDALARI
Ballı, tuzlu fıstık; manganez, E vitamini, bakır, magnezyum, B6 vitamini ve demir sağlar.
Yer fıstığındaki niasin ve E vitamini, yaşlı yetişkinlerde bilişsel gerileme söz konusu olduğunda fayda sağlayabilir. Bazı araştırmalara göre, erkeklerin ve kadınların yüzde 90'ı yeterli miktarda E vitamini almıyor. Tek bir ballı kavrulmuş fıstık porsiyonu yaklaşık 1,3 mg besin sağlar ve bu da önerilen günlük 15 mg alım miktarına ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, E vitamini ve niasin kombinasyonunun resveratrol varlığıyla birlikte, yer fıstığının Alzaymır hastalığını ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemede yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Bazı çalışmalar, haftada beş kez fıstık veya fıstık ezmesi tüketmenin safra kesesi hastalığı riskini yüzde 25'e kadar azaltabildiğini göstermiştir.
Yer fıstığı iyi bir niasin kaynağıdır ve bir porsiyonu önerilen günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 25'ini sağlar.
Konsantrasyonu artırır.
Kalp sağlığını destekler. Kan damarlarını gevşetir, kan basıncını düşürür.
Kilo yönetimi konusunda yardımcı olur. Bal ile kavrulmuş fıstık tok tutar. Bu nedenle sağlıklı bir kiloya ulaşmaya veya bu kiloyu korumaya çalışıyorsanız sade yer fıstığı daha iyi bir seçim olabilir.
Bal ile kavrulmuş yer fıstığı, sade yer fıstığı gibi lif ve protein sağlar.
BALLI TUZLU FISTIK NASIL YAPILIR?
Bu atıştırmalık, tatlı ve tuzlu tatları bir araya getirir ve servis edilmeden önce çok az hazırlık gerektirir. Bunun için çiğ yer fıstığı kullanmanız tavsiye edilir; ancak tuzlanmamış kavrulmuş fıstık da kullanılabilir. Bu tatlı ve çıtır fıstıkları dondurma veya meyveli parfe üzerine serpebilir veya kek ve kekleri süslemek için kullanabilirsiniz.
Fırını 200 dereceye hazırlayın. Bir fırın tepsisi hazırlayın ve yağlayın. Fıstıkları fırında sadece yirmi dakika kavurun.
Bu süre zarfında üzerini tereyağı, bal, vanilya, tarçın ve tuzla kaplamak için hazırlayın. Fıstıklar çıkınca bu karışımla kaplayın. Afiyet olsun...