Hilal Çakır
Duygusal istismarda kişi kendini değersiz, kaygılı ve yetersiz hisseder. İlişkini başındaki öz saygınız günden güne azalıyorsa duygusal şiddet yaşıyor olabilirsiniz. İşte detaylar...
Duygusal istismar fiziksel değildir ve diğer şiddet türleri kadar hızlı anlaşılmayabilir.
DUYGUSAL İSTİSMAR NEDİR?
Duygusal istismarın diğer istismar türlerine göre daha zor algılanmasının nedenlerinden biri aslında genellikle üstü örtük oluşudur diyebiliriz.
Ancak partnerinizle ilişki kurmaya çalıştığınız her an içsel bir sıkıntı yaşıyor ve kendinizi anlaşılamamış, ilişkinin ilk dönemlerine göre daha depresif, kaygılı, yetersiz ve değersiz hissediyorsanız, duygusal olarak partneriniz tarafından suistimal edilme ihtimaliniz yüksek.
Her şey yolunda giderken duygusal istismarın başlayacağına işaret eden ilk sinyaller nelerdir?
İlişki içerisinde duygusal istismarın ilk sinyalleri şöyle özetlenebilir: İlişkinin ilk dönemlerinden farklı olarak negatif duygu deneyimini pozitif duygu deneyimine göre daha fazla hissetmek.
Fiziksel bir rahatsızlığa bağlı olmaksızın kalp çarpıntısı, nefes darlığı, uyku problemi, iştahta azalma ya da artma yaşamak ve anlamlandırılamaz bir duygu durum içerisinde olmak.
İş performansında düşüş, arkadaşlarla görüşmek istememe ve eskiden yapılan şeylerden artık zevk alamama gibi günlük hayattaki işlevselliğin gittikçe bozulması.
İstismara maruz kalınan bir ilişkiyi yürütmeli mi? İlişkinin düzelme şansı var mı?
Doğrudan yürütülmeli ya da yürütülmemeli demek mümkün değil. Belki de sağlıklı bir ilişki örüntüsüne doğru gidebilir.
Bir ilişkinin devam edip etmemesi kararına, kişinin ilişkide aldığı yarar ve uğradığı zararı gerçekçi bir şekilde değerlendirmesiyle varılır.
Bu değerlendirme süreci de kolay değildir. Önce bireysel terapi, sonrasında gerekli görülen durumlarda çift terapisi ilişkinin yönünü belirleyebilir.
Aşağıda belirtilen tutumlar ilişkilerde en sık rastlanan duygusal istismar davranışları arasında. Bu davranışlar size tanıdık geliyorsa lütfen destek isteyin.
DUYGUSAL İSTİSMAR BELİRTİLERİ
Kontrol etmeye çalışma
Baskı altında tutma
Göz teması kurmama
Kişiyi görmezden gelme
Davranışlarını düzeltme
İzole etme
Taklit etme
Alay etme
Aşağılama
'Fazla hassas' olmakla suçlama
Terk etmekle tehdit etme
Kişiyi yetersiz kılma ya da kendisini yetersiz hissettirme
Kişiyi dinlememe