Duyguları ifade etmek güzeldir ama bu bazen doğru olmayabilir. Tam da bu anda duyguları bastırmak gerekebilir. Bu anlamda herkesin davranış biçimi farklıdır. Bastırılmış duygular hem ruhen hem de bedenen kişiye yük olur. Zihni saran tüm sağlıksız düşüncelerden uzaklaşmak için bazıları televizyona dalar bazıları telefona bazıları hiç akla gelmeyecek işlere...
Dikkat dağıtarak duygulardan kaçınmak kişinin travmayı önlemek için seçtiği yöntemdir. Doğal duygu akışımızı engellediğimizde, kendimize ve çevremize samimi davranmayı bırakırız. Duyguları daha uzun süre bastırmaya devam ettikçe, hiçbir şekilde dağılmasına izin vermediğiniz için onu güçlendirirsiniz. Duyguları bastırmak için yapılan davranışları ele aldık.
DUYGULARI BASTIRMAK İÇİN SAVUNMA BİÇİMLERİ
1. Reddetme
Bazen reddetmek ya da inkar etmek olaylara karşı savunma biçimidir. Çünkü reddetmek yüzleşmekten daha kolaydır. İnkar etmek insana bir savunma biçimi gibi gelse de insanı gerçeklikten uzaklaştırır. Bu nedenle, ne kadar nahoş olsalar da duygularınızı ne kadar hızlı kabul ederseniz, gerçekle o kadar hızlı temasa geçer ve acı veren duyguyu o kadar çabuk yenersiniz.
2. Kaçma
Bazı şeylerle mücadele etme korkusu kaçınmayı getirir. Kaçınma aslında geri çekilmenin ilk adımıdır. Kişi duyguları savuşturmak için diğer tüm yöntemler boşa gittiğinde geri çekilmeyi seçer. Birisi bizim hakkımızda kötü bir şey söylediğinde, incinmiş hissediyorsak ve yine de kendimize "Unut gitsin", "Bırak gitsin" veya "Bu büyük bir mesele değil" dersek, aslında gerçek duygularımızı onaylamış olmuyoruz. Daha doğrusu bundan kaçınıyoruz. Geri çekilme, kişinin yalnızlığa kaymasına da neden olur.
3. Öfkelenme
Herkesin olaylara tepkisi farklıdır. Bazı insanlar duygularını doğrudan dile getirmek yerine öfkelenmeyi seçer. Bunaldıklarında kıskançlık, suçluluk, utanç, hayal kırıklığı ortaya çıkar.
4. Mizah
Üzgün ya da zor durumda olduğunda bile mizah yapan insanlara denk gelmişsinizdir. İnsanın acılarına gülmesi kendine ve başkalarına nasıl hissettiğini açıklamaktan her zaman daha kolaydır. Özellikle ebeveynler bunu sık kullanır. Çocuklarına bir şeyleri belli etmemek için duygularını mizahla gizlerler. Çocukluklarında duygusal ihmal, sevgi ve anlayış eksikliği yaşayan insanların başkalarını ve kendilerini aydınlatmak için bir savunma olarak daha fazla şaka ve mizah kullandıklarını da söyleyebiliriz. Şakalar yapmak ve onlara gülmek, rahatsızlığımızla yüzleşmekten daha kolaydır.
5. Duygularını bastırma
Bazı kişiler duygularını bir şekilde bastırmayı tercih eder. Örneğin bazıları yemek yer bazıları uyur. Bazen de bunun tam tersi olur. Yemek yememizin ana nedeni, açlık için fizyolojik ihtiyacımızı karşılamaktır, ancak birçok insan stresi azaltmak ve yalnızlık, can sıkıntısı, kendinden nefret etme ve üzüntü gibi duygularla başa çıkmak için yemek yemeyi bırakır. Yemek yemek geçici olarak ödüllendirici olabilir, ancak onu tetikleyen duygular çözülmeden kalır ve bu duygular tekrar tekrar geri gelir.