AKŞAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Özbekistan Orta Asya'daki e kültürel çeşitliliğe sahip mutfaklardan birini barındırır. En meşhur lezzeti ise Özbek mantısıdır. Asya ülkelerinde birçok taklidi yapılan Özbek mantısı hamurun ve kıymanın muhteşem uyumlu lezzetini ortaya koyar.
Bakıldığında zor gibi gelse de aslında oldukça pratiktir. Büyüklüğü ve şeklini kendinize göre şekillendireceğiniz Özbek mantısı her ne kadar haşlanarak pişirilse de bazı yöreler kızartarak tüketiyor.
MALZEMELER;
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
Bir kaşık tuz
Yarım kilo iri kıyma
4 adet orta boy soğan
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
İstediğiniz baharatlar
YAPILIŞI;
Bir kabın içerisine unu ve tuzu koyun. Su katarak yoğurmaya başlayın.
Azar azar su katınki kıvamı kaçmasın.
İyice yoğurduğunuz hamur kulak memesi kıvamına gelince bırakın.
Ardından soğanları kıyım kıyım kesin.
Kıyma soğan, yağ ve baharatlarla karıştırın.
Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
Oklavayla ince ince açın içine karışımdan katın.
Çapraz bir şekilde hamurun ağzını kapatın.
Akabinde bir tencereye su doldurun.
Kaynayan suyun üzerine bir süzgeç koyarak mantıları içine yetiştirin.
Ardından süzgecin kapağını kapatın.
Yaklaşık 40 dakika kaynamasını bekleyin.
Tabağa alıp üzerine süzme yoğurt dökün.
Afiyet şifa olsun...