AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatinmatüzzehra Maslak
Koronavirüse dair izler silinmeye başlandığı bir yıl içinde eski bir virüsün yeni salgına yol açacağı söylendi. Dünya Kupası'nda kalabalığa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, bir bildirim yayınlayarak MERS virüsünü hatırlattı. Orta Doğu'da görülen ve develerden insanlara geçtiği için adı Deve Gribi olan bu hastalığın ölümcül etkisi tüm virüslere oranla 10 kat daha fazladır.
Yakalanan 3 kişiden 2'sini öldürdüğünün altını çizen bilim insanları uyarılarını şiddetlendirdi. 2018 yılında bir kez salgın haline gelmek üzereyken durdurulan MERS virüsü Dünya Kupası nedeniyle tüm dünyaya yayılma ihtimali ortaya çıktı.
Deve gribi develerde bulunan MERS virüsünün çeşitli nedenlerden ötürü insanoğluna geçerek mutasyona uğramasıyla şiddetlenen bir üst solunum yolu virüsüdür. Orta Doğu Solunum Sendromu olarak bilim literatüsünde geçen Deve gribi ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da görüldü.
Koronavirüsün atası olarak kabul edilir. RNA dizilimi koronavirüsle aynı olmasına rağmen etkileri daha fazladır. Mers'e yakalanan kişilerin ölüm oranı 10 kat daha yüksektir. Solunum yoluyla geçen virüs akciğeri kuluçka evresinde öldüren deve virüsü çok ağır bir tabloya neden olur.
Vücutta kırılmayla başlayan ilk belirti sonrası boğaz kaşıntısı ve halsizlikle devam eder.
Şiddet noktası ise ilk 6 saatte başlar. Kuru ve şiddetli öksürük. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı artar.
Vücut ısı dengesindeki hızlı değişim. Aniden çıkan ateş ve ishalle devam eder.
Zatürre ve börek yetmezliğine dönüşerek en son solunum tamamen biter.
En sağlıklı yol maske mesafe ve kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekiyor.
Öte yandan solunum yolunu sık sık gargara yaparak temizlemek.
Akciğerleri temizleyen yenileyen güçlendiren yeşil sebzelerden bol bol tüketirken bağışıklığı güçlendirmek için ise soğan sarımsak ve kemik suyu tüketilmeli.
Eller sık sık yıkanmalı, ortam havalandırılmalı, dışarıdan gelen her şey yıkanmalı, dışarıda giyilen kıyafetler yıkanmalı.
Yolculuktan gelmiş biriyle ilk 3 gün mesafeli kalınmalı.